Özgür Demirtaş'tan aylar sonra bomba video: Bu röportaj çok konuşulur
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Özgür Demirtaş'tan aylar sonra bomba video: Bu röportaj çok konuşulur

Aylar sonra ilk kez video çeken Özgür Demirtaş, bu videosu ile gündeme bomba gibi düştü.

Ekonomi 2 Mayıs 2023 17:33 0
Özgür Demirtaş'tan aylar sonra bomba video: Bu röportaj çok konuşulur

Özgür Demirtaş'tan sürprizlerle dolu yeni video.

Özgür Demirtaş GERÇEK adını verdiği yeni bir video yayınladı. Yayınlanan videoya Özgür Demnirtaş'ın Dünyaca Ünlü Ekonomist Joseph Stiglitz ile yaptığı röportaj damga vurdu. Yayınlanan videoda geçen sene yaşanan ve Demirtaş'a yapılan trol saldırısının aslı ortaya çıkarıldı. İşte videoda geçen açıklamalar:

"Aslında uzmanlık alanım olan ekonomi ve finans alanındaki bilgilerimi size anlatmayı çok seviyorum. Bu video sürprizlerle dolu bir video. Kim olursanız olun bu videoyu sonuna kadar izlemenizi rica ediyorum. Videonun tam orta yerlerinde sizin için bir sürpriz var. Vidonun sonunda da önemli mesajlar var. 

Ben 2+2 4 desem bile troller bir yerden saldırıyorlar. Bir müddet sonra insanın burasına kadar geliyor. Ama videolara ara vermemin asıl nedeni troller değil. Hem işler yoğun hem de çok ağır bir deprem atlattık. 

VİDEO NE İLE ALAKALI?

Hani deniyorya faizler indi diye. Ben önceki videoda inen faizlerin sizle alakalı olmayan faizler olduğunu söylemiştim. Sadece Merkez Bankası'nın bankalara verdiği paradan aldığı faiz. Sizinle alakası yok. Sizin araba ev kredisi faizleriniz diğer faizleriniz, şirketlerin yatırım kredisi faizlerinin indiği falan yok onlar ciddi arttı. O inen faiz Merkez Bankası'nın bankalara verdiği paradan aldığı faiz. Yalnız faiz inmesi ile birlikte TL göçtü dolar patladı. En kötüsü ise enflasyon çıldırdı. Etin kilosu neredeyse 500 liraya geldi. Ben 10 yıldır derdimi anlatmaya çalışıyorum .Daha dolar 2'nin bile altındayken ben uyarılarımı yaptım. O yüzden başımı yastığa son derece rahat koyabiliyorum.

Joseph Stiglitz ABD ekonomisi için dedi ki 'Enflasyon var ABD'de ama faizi çok arttırırsak üretimde sıkıntı yaşayabiliriz' dedi. Bu cümle ile Türkiye'de ne kadar gazeteci, ne kadar trol varsa gün doğdu. Sokaktan geçse tanımayacakları Joseph Stiglitz'i bize söylediler o diyor ki faiz artarsa enflasyon daha da kötü olur demekki Türkiye'nin politikası doğruymuş dediler. Peki işin aslı neydi. Stiglizt bu sözleri Amerika için söylemişti. ABD'nin farkları var. Rezerv para birimleri var istedikleri kadar para basabiliyorlar. 2'ncisi, onların enflasyonu bizim onda birimiz kadar. 3'üncüsü, Amerika'da faizler enflasyonun çok altında değil. Az fark var.Yani birisi elma biri armut. Joseph Stiglitz bu sözleri söylerken bunu Amerika için söyledi. Biz bunun sadece Amerika için söylendiğini biliyoruz. 

JOSEPH STİGLİTZ İLE GÖRÜŞME YAPTIM: İŞTE TÜRKİYE EKONOMİSİ HAKKINDA SÖYLEDİKLERİ

Özgür Demirtaş, videonun devamında Joseph Stiglitz ile yaptığı telefonferans görüşmesinin videosunu paylaştı ve Dünyaca ünlü Ekonomist Stiglitz'in açıklamalarını aktardı. İşte açıklaması:

"Tabii ki Özgür . Senin de söylediğin ibi Her ülkenin kendine has gerçekleri vardır. Örneğin ABD rezerv paraın sahibi olmasının artılarına sahip ve yine ABD çok uzun yıllar fiyatları stabil tutabildi. Bunlar da Amerika'ya çok büyük oyun sahası sağlıyor. Ben Amerika'daki negatif %4-5 reel faizlerden bile rahatsız oluyordum. Sana şunu söyleyeyim. Eğer Tüğrkiye'deki gibi negatif Yüzde 70 reel faiz olsa azıcık kalan gri saçlarım da dökü-lürdü. Türkiye'ninki gibi bir para politikası kapital piyasalarını alt üst eder. O yüzden benim ABD için savunduğum enflasyonu arz sıkıntıları yaratıyor. Eğer Amerika'da da enflasyon oranımız diğer ülkelerin averajlarından yüksek olsaydı o zaman ben söylediklerimi söylemezdim. Türkiye gibi reel faizlerin ciddi negatif olduğu yerlere (faiz düşük enflasyon çok yüksek) yatırım tapılmaz. Türkiye gibi politikası olan ülkelerde para değerini kaybeder ve inanılmaz bir enflasyon ortaya çıkar"

FİNANS7.COM | ANKARA

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç