Otobüs Firmaları Zorda: İşten Çıkarmalar ve İflaslar Yolda
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Otobüs Firmaları Zorda: İşten Çıkarmalar ve İflaslar Yolda

Sektör yetkililerinden gelen açıklamalarda , uçak ve tren sektörünün desteklendiği, ancak otobüsçülerin desteklenmediği, sektörün zor günler geçirdiği bildirildi.

Taşıt 3 Nisan 2022 09:54 0
Otobüs Firmaları Zorda: İşten Çıkarmalar ve İflaslar Yolda

Son dönemlerde artan fiyat artışlarına otobüs bilet fiyatları da eklendi. Akaryakıt fiyatlarına gelen son zamlarla birlikte akaryakıt fiyatları ciddi şekilde artarken otobüs fiyatlarına da sürekli olarak artış gösterdi. İstanbul Bayrampaşa otogar esnafı ile tüm Türkiye'deki otobüs şoförleri ile firmaları zor günler yaşıyor.


Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özcan konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında uçak biletlerinin 500 ile 1500 lira arasında değiştiğini, devletin ise uçak ile demir yolu taşıma sektörlerine destekte bulunduğunu, karayolu ile taşıma sektörüne destek gelmediğini söyledi. Devletin otobüs şirketleri ile rekabet etmemesi lazım diyen Özcan, Ankara'ya 230 liraya bilet kestiklerini, Ankara'ya tren biletinin ise 109 lira olduğunu söyledi.


Aradaki farkın devlet tarafından sübvanse edildiğini söyleyen Özcan, kendilerinin ise bilet fiyatları akaryakıt parasını karşılamayınca bilet fiyatlarına zam yaptıklarını söyledi. Yakında tekerleğin dönemeyecek seviyeye geleceğini, bundan dolayı da işten çıkarmaların , firmaların iflas etmelerin başlayacağını ve kısa sürede çoğalabileceğini söyledi.


"ESKİDEN 1200-1300 OTOBÜS ÇIKARDI ŞİMDİ..."


Zamlardan önce İstanbul otogarından günde 1200 ile 1300 arasında otobüsün günlük çıkış yaptığını söyleyen Özcan, şu sıralar günde 700 ile 800 arasında otobüsün çıkış yaptığını söyledi. Bu şekilde devam etmesi durumunda firmaların kontak kapatacağını söyleyen Özcan, hükümetten bu konuda destek beklediklerini söyledi.


Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre bir firmanın şube müdürü ise , pandemi nedeniyle daralan , ciddi etkilenen sektörün şimdi de zamlar nedeniyle etkilendiğini, sektörün para kazanamadığını söyledi. Sektör yetkilisi, otobüsün tam dolu olması durumunda maliyetlerin karşılanabildiğini söyledi.


Bir otobüs firması sahibi ise sektörün sahipsiz olduğunu söyledi ve “Öz sermayesiyle hiçbir yerden destek almadan kendi ayakları üzerinde duran bir sektör. Ulaştırma bakanının el atması lazım. ÖTV ve KDV’den muaf tutması lazım. Otobüs sektörü eskiden 12 ay çalışırdı, şu an üç ay çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç