ÖSYM'den 2022 YKS Soruları Açıklaması: Paragraf ve Yeni Nesil Sorular...
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

ÖSYM'den 2022 YKS Soruları Açıklaması: Paragraf ve Yeni Nesil Sorular...

2022 YKS'ye girecek adayları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. ÖSYM Başkanlığı, 2022 YKS soruları hakkında son bilgileri verdi.

Eğitim 11 Haz 2022 09:19 0
ÖSYM'den 2022 YKS Soruları Açıklaması: Paragraf ve Yeni Nesil Sorular...

ÖSYM'den 2022 YKS soruları hakkında açıklama.

Gelecek hafta 2022 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı yapılacak. Sınava günler kala ÖSYM'den bir son dakika açıklaması geldi. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün yaptığı son dakika açıklamasında son çalışmalara değindi.  ÖSYM Başkanı paragraf sorularına değindi ve yeni nesil sorular hakkında bilgi verdi. 

KAÇ KİŞİ GİRECEK?

ÖSYM Başkanlığı üzerinden yapılan son dakika açıklamasında , barajların kaldırılması ile birlikte sınava 3 milyon 240 binden fazla kişinin başvuru yaptığı öğrenildi. 

SORULAR NASIL HAZIRLANIYOR?

2022 YKS sorularının 130 kişilik bir ekip tarafından hazırlandığını söyleyen Aygün, izole edilmiş bir ortamda soruların hazırlandığını söyleyerek, "2022-YKS kapalı dönem süreci başlamış olup sınav evraklarının basımı devam ediyor. Sınav güvenliği bizler ve ülkemiz için büyük önem arz ediyor. Kapalı dönem olarak adlandırılan süreçte faraday kafesle kaplı, dış dünyadan tamamen izole edilmiş bir ortamda sınav kitapçıkları hazırlanıyor, basılıyor ve paketleniyor. Kapalı dönem başlangıcından sınav bitimine kadar geçen süreç boyunca her şeyin eksiksiz olması için özel bir çaba sarf ediyoruz. Burada görev yapan arkadaşlarımız özverili ve titiz bir çalışma yürütüyor. 2021-YKS’de 40 gün olan kapalı dönem matbaa süreci bu sene rekor aday başvurusundan dolayı 44 güne çıktı. Akademisyen, uzman ve teknik personelden oluşan 130 kişi kapalı dönemde görev almaktadır." ifadelerini kullandı. 

PARAGRAF SORULARI NASIL OLACAK?

YKS'deki paragraf soruları ile ilgili konuşan Aygün, "Sınav soruları üniversitelerimizden akademisyenler, ölçme değerlendirme uzmanları, öğretmenler ve alan uzmanlarımız tarafından hazırlanıp denetleniyor. Sorular içerik, biçim, kazanım, dil, ölçme değerlendirme tekniklerine uygunluk gibi çok farklı açılardan değerlendirilerek hazırlanmaktadır. Soruların belirlenmesinde diğer yıllardan farklı bir uygulama bulunmamaktadır. Soru kitapçıkları hazırlanırken ortalama kelime sayıları dikkate alınıyor. Yani bu sene paragraflar uzun geçen sene kısa gibi bir durum sınavın bütününe bakıldığında söz konusu değil. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nı bazı sorular üzerinden değil, bütün olarak ele almak gerekir. Ayrıca YKS’nin özünde bir sıralama sınavı olduğu unutulmamalıdır." ifadelerini kullandı. 

YENİ NESİL SORU

YKS'de sorulacak yeni nesil sorular hakkında da konuşan Aygün, "Yeni nesil soru ile kastedilen aslında hayatla iç içe sorular olması. Öğrenciyken belki de hepimizin söylediği bir cümleydi: "Bu bilgiler gerçek hayatta ne işimize yarayacak?" Bu sorular muhakeme, anlama, yorumlayabilme, gündelik hayatla ilişkilendirebilme gibi özellikler taşıyan, gerçek hayatla bağlantı kuran ve hayatın içinden sorular demek. Bu tip sorular adayların okuma, anlama, akıl yürütme becerilerini ölçen sorular. Adaylar sorularla zihinsel yakınlık kurarak çözüme varıyorlar. Böylelikle adaylarımız, bilginin günlük hayattaki rolünü daha fazla kavramış oluyor. Dolayısıyla bu sene de soru tiplerinde bir değişiklik söz konusu değil." dedi.

YKS SONRASI

YKS sonrası soru ve cevapları tartışmak için finans7.com eğitim sayfamızda olun. Uygulamamızı indirerek YKS tercih sürecinden sonuçlardan bildirimle haberdar olabilirsiniz.

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Huawei için >>> TIKLAYIN

Kaynak: Finans7.com

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç