Ortalıkta Bir Şey Yok Ama Pirince Yüzde 30 Zam: İşte Baldo, Osmancık, Şuna Pirinç Fiyatları
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ortalıkta Bir Şey Yok Ama Pirince Yüzde 30 Zam: İşte Baldo, Osmancık, Şuna Pirinç Fiyatları

Son dakika haberi: Son 2 ayda çeltik alım fiyatının yüksek açıklanması ve rekoltenin de yüksek olmasına rağmen fiyatlar zamlandı.

Tarım 31 Ekim 2022 08:17 0
Ortalıkta Bir Şey Yok Ama Pirince Yüzde 30 Zam: İşte Baldo, Osmancık, Şuna Pirinç Fiyatları

Ortalıkta bir şey yok ama pirinç fiyatları son 2 ayda yüzde 30 zamlandı.

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafındna çeltik alım fiyatları açıklandı ve taban fiyat yüzde 200'den fazla arttırıldı. Çeltik rekoltesinde herhangi bir kayıp yok ama yine de yapılan bu yükske alım fiyatı açıklaması sonrası üreticilerin yükske fiyat beklentisi oluştu. Üreticiler , piyasada fiyatlar artacak diye arzı kısmaya başladı. 

Dünya Gazetesi'nden Mehmet Hanifi Gülel bugün kaleme aldığı yazısında arz sıkınrısının naturel pirinç fiyatlarının yüzde 30'dan fazla artmasına neden olduğunu söyledi. Baldo pirinç fiyatının son 2 ayda 24.5 TL'den 32 liraya kadar çıktığı görülürken Osmancık pirinç fiyatında yüzde 15.5 'lik bir yükseliş olduğu görüldü. Luna 'da ise yüzde 23.6 seviyesinde bir zam oldu. Naturel ürün fiyatında yaşanan artışın kısa sürede işlenmiş ürün fiyatlarına da yansıyacağını bildiren sektör temsilcileri, çeltik fiyatlarının TMO'nun açıkladığı fiyatın 2-3 lira üzerinde olmasına rağmen çiftçilerin elindeki ürünü satmaya yanaşmadığını ifade etti.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan sektör temsilcileri, “TMO’nun geçen yıla oranla 2 kattan fazla fiyat artışının üstüne artı 1 lira daha vermesi çiftçileri daha fazla beklenti içine soktu. Çiftçi elindeki ürünün ancak yüzde 20’sini sattı. Geri kalanını ise depoya koydu. Bundan dolayı çeltik arzının sınırlı olması, serbest piyasada fiyatların artmasına yol açıyor. Diğer yandan bakliyat grubunda ise en fazla artış yüzde 14,6 ile nohutta yaşanırken, en az artış ise yüzde 10,8 ile kırmızı mercimekte yaşandı” ifadelerini kullandı.

Sektör temsilcileri, çeltik fiyatlarında serbest piyasanın üzerinde fiyatlar olduğunu söyledi ve hasadın yüzde 100'üne yakın kısmının tamamlandığını, 1 milyon ton üzerinde rekolte gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

ZAMLAR YAKINDA YANSIYACAK

Ürünlere gelen zamların işlenmiş ürüne kısa süre sonra yansıtılmasının beklendiği bildirildi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç