Okuma yazma bilmeyen kefil, kredi borcunu ödeyecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Okuma yazma bilmeyen kefil, kredi borcunu ödeyecek

Mahkemeden önemli bir karar geldi. Yargıtay, okuma yazma bilmeden kefil sözleşmesine imza atan vatandaşı sorumlu tuttu.

Haberler 10 Ara 2023 0
Okuma yazma bilmeyen kefil, kredi borcunu ödeyecek

Okuma yazma bilmeyen kefile şok!

Kumluca'da meydana gelen feci olayda bir kişi, ihtiyacını gidermek adına bankaya başvurdu ve kredi çekmek istedi. Bu kişi, çekmek istediği kredi için kefil istenince bir yakınına söyledi ve birlikte bankaya giderek kredi sözleşmesini kefil olarak imzaladı.

Kredi çektikten sonra kefil olan kişinin yakını kredi borcunu geri ödeyemedi. Bunun üzerine banka, krediyi çeken kişinin mal varlığı olmadığı için kefilden tahsil etmek istedi.

"OKUMA YAZMAM YOK"

Ancak kefil olan kişi ise mahkemeye başvurdu ve okuma yazması olmadığını söyleyerek neye imza attığını bilmediğini, bu nedenle borcu ödemeyeceğini söyledi. Mahkemeye yapılan başvur usonrası emsal bir karar geldi.

Yargıtay tarafından alınan emsal karara göre kredi sözleşmesine kefil olarak imza atan ve okuma yazması olmayan kişinmin bundan sorumlu olacağına yer verildi. Söz konusu kararda kişinin sözleşme içeriğini bilmediğinin kabul edilemeyeceğine ve borçtan sorumlu olacağına hükmetti.

KARARIN GEREKÇESİ

Söz konusu kararın gerekçesinde ise şu ifadelere yer verildi: "Okuma yazma bilmeyen kişi imza kullanıyorsa bu imzası ile sözleşme yapıp borç altına girebilir. Davalının okuma yazma bilmediği kabul edilse dahi bu durum tek başına sözleşmenin geçersizliği sonucunu doğurmayacağı gibi, sadece bu nedenle de imzaladığı sözleşmenin içeriğini bilmediği kabul edilemez. Davalının olduğuna şüphe bulunmayan imza, sözleşmenin kurulması ve davalının borç altına girmesi için yeterlidir"

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç