Ocak 2023'te Asgari Ücret Zammı 10 Bin TL Olacak mı?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ocak 2023'te Asgari Ücret Zammı 10 Bin TL Olacak mı?

2023 yılı asgari ücret zammı hakkında son dakika açıklaması geldi ve ne kadar olacağına yer verildi.

Son Dakika 7 Ekim 2022 10:41 0
Ocak 2023'te Asgari Ücret Zammı 10 Bin TL Olacak mı?

Asgari ücrete zam konusunda kritik analiz.

2023 yılı asgari ücret hakkında son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklamada asgari ücretin 10 bin lira olup olmayacağı konusuna değinildi. Sabah Gazetesi Yazarı Faruk Erdem konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında asgari ücrete zammına değindi.

Asgari ücrete zam için esas alınacak en büyük verinin enflasyon olacağını söyleyen Faruk Erdem, şimdiye kadar enflasyonun yüzde 5 ile 10 üzerinde bir zam yapıldığını söyledi ve "2022 yılında enflasyonun üzerinde yüzde 50'lik bir artış oldu. Temmuz'da bir ara zam yapma ihtiyacı duyuldu ve yüzde 30 zam daha yapılarak net asgari ücret 5 bin 500 TL'ye çıkartıldı. Asgari ücret bir geçim ücreti değil, verebilecek minimum seviyeyi gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Asgari ücret zammın birçok kaleme etki edeceğini söyleyhen Erdem, 2022 Ocak ve Temmuz aylarında yapılan zamlardan sonra yeni yıl için beklentilerin yüksek olduğunu söyledi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de enflasyonun yüksek olduğunu, yüksek enflasyon sonucu güçlü bir asgari ücret zammı beklentisinin olduğunu söyleyen Erdem , memur ve emekliye de güçlü bir zam olacağını söyledi.

Asgari ücretten gelir vergisinin kaldırıldığını hatırlatan Erdem, 2023 yılında ise sisteme devam edileceği ve buna ek olarak diğer vergilerin de kaldırılabileceğini söyledi.

Asgari ücrette birçok rakamın dolandığını söyleyen Faruk Erdem, "Asgari ücreti belirleyen en önemli parametrelerden birisi enflasyon olmuş ve enflasyonun üzerinde artışlar yapılmış. Şimdi hesap nasıl yapılacak? Temmuz ayında yapılan zammın ardından brüt asgari ücret 6. 471 TL çıkarıldı. Kesintiler sonrasında net asgari ücret ise 5 bin 500 TL'ye ulaşıyor." ifadelerini kullandı.

10 BİN TL OLUR MU?

Asgair ücret 2023 yılında 10 bin TL olacak mı sorusuna cevap veren Erdem, "Bu hesaplamada gelir ve damga vergisi yok. Enflasyonun üzerinde bir zam yapılması konusunda bir 10 bin TL meselesi ortaya atılmıştı. Yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 65. Yapılan anketlere baktığımızda yüzde 70-75 bir enflasyon hedeflemesi var" dedi.

İŞTE BEKLENEN RAKAM

Asgari ücrete beklenen zam ile ilgili açıklama yapan Erdem, "Yüzde 70 gerçekleşen bir enflasyonda bunun üzerine yüzde 10'luk bir eklemeyle asgari ücretin brütü 11.647 TL'ye, neti ise 9 bin 900 TL'yi buluyor. Tabi yüzde 80'lik artış yıllık asgari ücrete yapıldığında bu rakama ulaşmak biraz mümkün olmayacak. Sadece Temmuz ayındaki artışa yüzde 80 artış yapılırsa 10 bin liraya yakın bir asgari ücrete yaklaşmış olacağız. Yüzde 70'lik bir artış olursa eğer net asgari ücret 9 bin 350 TL olacak. 4.253 TL'nin üzerinden yani yıla yayılırsa asgari ücret yüzde 80'lik artışla 7 bin 656 gibi net bir asgari ücret çıkar." ifadelerini kullandı.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç