Nevruz ne zaman? 2023 Nevruz Bayramı ne zaman kutlanacak?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Nevruz ne zaman? 2023 Nevruz Bayramı ne zaman kutlanacak?

Baharın gelişini simgeleyen Nevruz Bayramı için geri sayım başladı. Peki 2023 yılı Nevruz Bayramı ne zaman kutlanacak? İşte Nevruz ile ilgili detaylar...

Haberler 18 Mart 2023 16:49 0
Nevruz ne zaman? 2023 Nevruz Bayramı ne zaman kutlanacak?

2023 yılı Nevruz Bayramı ne zaman kutlanacak?

Baharın gelişini simgeleyen Nevruz Bayramı için geri sayım başladı. Nevruz Bayramı'nı kutlamak isteyen vatandaşlar, Nevruz ile ilgili bilgileri yakından araştırıyor. Peki, Nevruz nedir? Ne zaman kutlanır? İşte Nevruz ile ilgili detaylar...

2023 Nevruz Ne Zaman?

Türk geleneklerinde önemli bir yer tutan Nevruz Bayramı 21 Mart'ta kutlanacak.

Nevruz Nedir?

Nevruz; Kuzey Yarımküre’de bulunan ülkelerde, özellikle Türkçe ve Farsça konuşan topluluklar arasında yaygın olarak kutlanır. Farsça nev ve ruz kelimelerinden gelen Nevruz, ülkemizde Nevruz-i Sultan, Sultan Nevruz, Navrız, Newroz, Noruz, Mart Dokuzu, Gün Dönümü, Yılsırtı, Yumurta Bayramı gibi adlarla anılmaktadır.

Yeni gün anlamına gelen ve bahar bayramı olarak da bilinen Nevruz, pek çok toplum için bir yılbaşı niteliği taşımaktadır.

Nevruzun başlangıç tarihi Miladi takvime göre 21 Mart’tır.

Nevruz Neden Kutlanır?

Nevruz bayramı ve kutlamaları; Anadolu’da sözlü kültürün, toplumsal uygulama ve ritüellerin, doğa ve evrene ilişkin bilgi ve deneyimlerin nesilden nesile aktarıldığı en uygun ortamlardan birini oluşturmaktadır.

Bu açıdan bakıldığında Nevruz, nesiller arası iletişimin en güzel örneklerinden biridir.

Bütün bayramlarda olduğu gibi Nevruz Bayramı’nda da temizliğin ayrı bir yeri ve önemi vardır. Nevruz öncesinde evlerde ve sokaklarda genel bir temizlik yapılır.

Kutlamalar sırasında insanlar temiz veya yeni kıyafetler giymeye özen gösterir.

Nevruzun kutlama alanının adeta bir renk cümbüşü şeklinde süslenmesi, renkli kıyafetlerin giyilmesi, uçurtmaların uçurulması, çeşitli renklerdeki yumurtaların tokuşturulması, insanların büyük bir ateş etrafında toplanması ve ateşten atlaması Nevruz kutlamalarının karakteristik özellikleri arasında yer almaktadır.

Nevruz kutlamaları sırasında kışın uğurlanması ve baharın karşılanmasını konu alan oyunların oynandığı da görülmektedir.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç