Ne Dolar, Ne Altın, Ne Bitcoin: Yatırım Fonlarına 10 Bin TL'nin Ayda 1900 TL Getirisi Oldu
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ne Dolar, Ne Altın, Ne Bitcoin: Yatırım Fonlarına 10 Bin TL'nin Ayda 1900 TL Getirisi Oldu

Son dönemlerde büyük bir kriz içine giren dünya piyasalarında en çok kazandıran yatırım fonları belli oldu. İşte Türkiye'de en fazla kazandıran fonlar.

Borsa 25 Haz 2022 11:17 0
Ne Dolar, Ne Altın, Ne Bitcoin: Yatırım Fonlarına 10 Bin TL'nin Ayda 1900 TL Getirisi Oldu

Ne Dolar ne altın ne Bitcoin: İşte son 1 yılda rekor kazandıran o ürün.

Son günler piyasalar açısından, dünya ekonomileri açısından oldukça kötü geçiyor. Tüm dünya ülkeleri ciddi bir krizin içinen geçerken bu dönemler, ancak parası olana yaradı. 

Tüm dünya , rekor düzeylere artan enflasoynla mücadele için ellerinden geleni yapıyor ancak fiyatlardaki yükselişin önüne geçilemiyor. Yaşanan bu artış nedeniyle vatandaşlar oldukça tedirgin. Aldığı maaşı her geçen gün enflasyon karşısında daha çok eriyen vatandaşlar, dün 1 liraya aldığı ürünü bugün 1,5 liraya alıyor ve maaşı değişmiyor.

Bu durum , birikmiş parası olan vatandaşları , parasını bir yatırım aracında değerlendirmeye itiyor. En azından parasınının değerini korumak isteyen , riskli ortamda emtialara , dövize gidiyor. Ancak son günlerde dolarda yaşanan yükseliş ve düşüşler de vatandaşların kafasını karıştırıyor. 

Son olarak dün dolar kurunda yaşanan 1 liraya yakın düşüş, ardından yaşanan yükseliş vatandaşları başka yatırım araçlarına dönmeye yöneltti. Bu konuda bir açıklama yapan Dünya Yazarı Ufuk Korcan, yatırım fonları hakkında detaylı bilgi verdi. 

Parasını değerlendirmek isteyenlerin ilk hedeflerinin döviz olduğunu söyleyen Korcan, döviz kurunda da dalgalı seyir olduğunu , borsayı tercih edenlerin ise manüplatif hareketler nedeniyle parasını kaybettiğini söyledi. 

Risklerden kaçan vatandaşlar için bir haber yazan Korcan, profesyoneller tarafından yönetilen yatırım fonlarının bu durumda iyi bir alternatif olarak öne çıktığını söyledi.

Faizlerin düşük olması, enflasyonun yüksek olması nedeniyle yatırım fonları son dönemlerde oldukça popüler hale geldi. 

Son dönemlerde hisselerdeki yükselişlere baktığımızda bazı hisselerin düştüğü, birçoğunun ise enflasyonun altında gelir sağladığı görüldü. ORtalamaya baktığımızda her 5 hisseden ancak birinin yatırımcısına enflasyondan fazla kazandırdığı görüldü. 

1 SENEDE YÜZDE 328 ARTTI

Son 1 yılda bakıldığında yatırım fonlarında dikkat çeken fonlar olduğu görüldü. Öncelikle tanımlama yapalım yatırım fonlarını. Yatırım fonları, tek bir hisseden ya da emtiadan oluşmamaktadır. Yatırım fonları , türlerine ve kapsamlarına göre altın petrol, döviz, hisse gibi birçok ürünü bünyesinde barındırır ve buna göre artış azalış gösterir.

Son 1 yılda baktığımızda İstabul Portföy Yıldız Serbest Özel adlı yatırım fonunun yüzde 328 oranında artış gösterdiği görüldü. 10 bin liraya bu fondan alan kişinin parası, 1 sene içinde 32 bin 895 lira oldu. Aylık hesaba bakıldığında 10 bin liranın ayda bin 907 TL geliri oluyor.

İkinci sırada Hedef Portföy Zen Hisse Serbest adlı yatırım fonunun olduğu görüldü. Bunun kazancı ise yüzde 260. 

Fonlara baktığımızda son 1 yılda en fazla emtia fonlarının kazandırdığı görüldü. Pandemi sonrasında başlayan tedarik sorunlarının Rusya Ukrayna savaşı ile zirve yapmasının ardından yükselişe geçen emtia fiyatları , fon yatırımcısına ciddi gelir getirdi.

5 yıllık kazançlara baktığımızda en  fazla kazancın İş Portföy Emtia 'da olduğu görüldü. 5 sene önce 100 bin lira yatıranın şimdi 601 bin lirası bulunuyor.

Yatırım fonları, bankalar ve aracı kurumlar aracılığıyla alınmaktadır. 

Uyarı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. Finans7.com yatırım tavsiyesi vermez. Yatırım tavsiyesi, sadece aracı kurumlar ve yatırım uzmanları-danışmanları tarafından verilen bir hizmettir.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç