MTV ve Ehliyet Ücretine 'Yok Artık' Dedirtecek Zam Beklentisi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

MTV ve Ehliyet Ücretine 'Yok Artık' Dedirtecek Zam Beklentisi

2023 yılına daha çok var ama ekonomistler, Yeniden Değerleme Oranı hakkında ilk tahminlerini yayınladı. Yayınlanan tahmine göre MTV ve ehliyete yüksek zam geliyor.

Taşıt 9 Nisan 2022 10:35 1
MTV ve Ehliyet Ücretine 'Yok Artık' Dedirtecek Zam Beklentisi

MTV ve ehliyet ücretine yüzde 50 zam yolda.


Her senenin Ekim ayında, vergi ve cezalara gelecek zam oranları TÜİK tarafından belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan enflasyon TÜFE verilerine göre her sene Ekim ayında bir hesaplama yapılıyor ve yeniden değerleme oranı tespit ediliyor. Söz konusu yeniden değerleme oranı , birçok kalemde yapılacak zamlara direk etki ediyor. Vergiler, cezalar , harçlar ve daha birçok fiyat, yeniden değerleme oranı üzerinden tespit ediliyor ve yeni yılda yapılacak zamlar, yeniden değerleme oranı üzerinden gerçekleştiriliyor. Açıklanan son enflasyon rakamlarına baktığımızda ise seneye vergi ve harçlara gelecek artışların oldukça moral bozucu düzeyde olacağı görülüyor.


ENFLASYON YÜZDE 61

TÜİK'in açıkladığı son enflasyon rakamına bakacak olursak ; Mart ayının enflasyonu , son 20 yılın en yüksek enflasyonu olarak geldi: yüzde 61. Son 20 yılın en yüksek enflasyonu olan bu oranın yıl sonuna kadar biraz düşürülmesi bekleniyor.


YENİDEN DEĞERLEME ORANI NEDİR?

Enflasyon rakamlarına göre belirlenen yeniden değerleme oranı , diğer sene vergi , harç ve cezalara yapılacak zam oranı oluyor. Yani belirlenecek yeniden değerleme oranı üzerinden vergilere zam gelecek.


YENİDEN DEĞERLEME ORANI YÜZDE 100 BEKLENİYOR

Aktaş, Yeniden Değerleme Oranını yüzde 100 seviyesinde beklediğini söyledi.


CUMHURBAŞKANI'NIN DÜŞÜRME YETKİSİ VAR

Bilindiği üzere geçen sene yeniden değerleme oranı 36.2 seviyesindeydi. Ancak Erdoğan, MTV'ye yapılacak zammı yüzde 25 seviyesine çekti. Bu sene de aynı durum olacak mı bekleyip göreceğiz.


MTV'YE YÜKSEK ZAM GÖRÜNDÜ

Dünya Gazetesi'nden Alaattin Aktaş, bugün kaleme aldığı yazısında bu konuyu işledi ve vergilere yüzde 50 oranında bir artış gelmesinin çok yüksek ihtimal olduğunu söyledi. Çünkü MTV'nin YDO'ya göre yüzde 100 olarak değil daha düşük oranda artırılması gündemde.


EHLİYETE DE ZAM GELİR

Yeniden değerleme oranına göre sürücü belgesi ücretine de zam uygulaması yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın YDO'yu yüzde 100'den yüzde 50'ye çekmesi durumunda , 2023 yılında sürücü belgesinde en düşük yüzde 50 oranında bir zam gelecek.


Bu fiyat artışları nedeniyle vatandaşlardan ehliyeti olmayanların çoğunun bu sene ehliyet alma planı yaptığı öğrenildi. Sizce zam oranı yüzde kaç olmalı? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.


En ucuz sıfır araba fiyat listesi için TIKLAYIN


Honda Cıvıc 2022 Nisan fiyatları için TIKLAYIN


Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Asgari ücreti sadece yıl sonunda yüksetme gibi bir düşüncemiz var pekii, bunları kafamız estiğinde yükselbiliyor muyuz