MTA güncel diri fay hattı haritası açıklandı: Deprem riski en fazla olan iller açıklandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

MTA güncel diri fay hattı haritası açıklandı: Deprem riski en fazla olan iller açıklandı

MTA bir son dakika açıklamasında bulundu ve en fala deprem riski olan illeri tek tek açıkladı. İşte diri fay haritası.

MTA güncel diri fay hattı haritası açıklandı: Deprem riski en fazla olan iller açıklandı

Türkiye'de son dönemler deprem gündemi ile geçiyor.

6 Şıbat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük depremlerin acısı, sızısı hala yüreğimizde tazeliğini korurken, küçük çapta da olsa Gümüşhane'de, İstanbul'da, Akdeniz'de, İzmir'de meydana gelen depremler korku ve paniğe neden oluyor.

MTA DİRİ FAY HARİTASINI YAYINLADI

MTA tarafından yayınlanan son dakika açıklamasında Türkiye'nin diri fay hattına yer verildi. Açıklamaya göre Türkiye'de 45 ilde 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek toplamda 485 diri fay hattı olduğuna yer verildi.

Peki hangi faylar bunlar:

işki Doğu Anadolu Fayı: Ölü deniz Çatlağı'nın kuzey ucunda yer alan Maraş üçlü.Bitişmesi ile başlıyor. Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde son buluyor.

Etkisi altındaki iller ise şu şekilde: Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Hatay, Osmaniye, G. Antep, K Maraş ve Muş ile devamında Erzincan.

DİĞER FAY HATTI

Kuzey Anadolu Fay hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistenmi üzeribde 6'şar .doğu Anadolu .fay hattında ise 4 ve diğer fayllar üzerinde 8 olmak üzere toplamda 24 ilden fay geçiyor. Etkilediği iller ise şu şekilde:

Marmara'nın derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkik Vadisi ile Erzincan Erzurum, Varto, Van üzerinden geçiyor. Öte yandan Çanakkale Edremit ve Bursa ile İznik bu kuşakta bulunuyor.

3. BÜYÜK FAY

3. Büyük fay hattı ise Batı Anadolu Fay Hattı olarak öne çıkıyor. Ege Bölgesinde bulunan Bakırçay Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanıyor.

Bunun etki ettiği iller ise şu şekilde:

Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir. Bunların yanı sıra etkisi altında olan öbölgeler Burdur.

İSTANBUL VE ANKARA

İstanbul ile Ankara'da diri fay hattı olmadığı açıklandıç Yakınlarda bulunan diri fay hatları bu illeri etkileyebilir.

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ YERLER

Yayınlanan haritaya baktığımızda 1. Derece riskli iller şu şekilde oldu:

Balıkesir, İzmir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, uşak, Isparta, Bilecik, Bursa, Yalova, Düzce, Sakarya, Kırşehir, Kocaeli, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya,i Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Muş, Osmaniye, Bingöl,Hakkari, Kırıkkale, Siirt.,

İKİNCİ DERECE RİSKLİ İLLER İSE ŞU ŞEKİLDE:,

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, ORdu, Samsun, Giresun, Şanlıurfa, Artvin, Kilis, Mardin, Gaziantep ve ADana ile Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat ve Çorum, Ankara, Konya, Mersin ile Nevşehir.

EN AZ RİSKLİ İLLER

Depremme karşı en az riskli iller ise Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya, Karaman.

 

 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç