MSB Hazırlıklara Başladı: Askerlikte Yeni Değişiklik Geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

MSB Hazırlıklara Başladı: Askerlikte Yeni Değişiklik Geliyor

Milli Savunma Bakanlığı hazırlıklara başladı ve seferberlik ile savaş hali durumlarında uygulanacak esaslarda değişiklik yapılacak.

Haberler 16 Ağu 2022 08:44 1
MSB Hazırlıklara Başladı: Askerlikte Yeni Değişiklik Geliyor

Askerlikte değişiklik geliyor.

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre MSB, savaş hali ve seferberlik durumlarında alınacak tedbirler ile yürütülecek faaliyetlere ilişkin yeni bir yönetmelik hazırlığına başladı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesi ile birlikte yapılan düzenlemelere bu da eklenecek ve bu yönetmelik, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine entegre edilecek. 

Bu kapsamda Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu'nda düzenlemeler yapılacak. Bu kapsamda MSB, seferberlik ve savaş hallerinde alınacak tedbirler , atılacak adımlar, yapılacak düzenlemeleri yenşi sisteme uygun hale getirecek. Edinilen bilgilere göre düzenlemenin sene sonuna kadar hazırlanması ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. 

Seferberlik ve Savaş Hali Kanununn uygulanmasına ilişkin esas ve usuller 1990 senesinde çıkarılan tüzükle düzenlenmişti. Yeni hükümet sistemi ile birlikte esas ve usullerin tüzük yerine Cumhurbaşkanı tarafından yayınlanacak bit yönetmelikle belirlenecek. 

Mevcut düzenlemeye baktığımızda Başbakan ve Bakanlar Kuruluna verilen düzenlemeler Cumhurbaşkanı olarak değiştirilecek. Genelkurmay Başkanlığının seferberlik ve savaş hallerinde bazı görev ve yetkileri, yeni sistemi uyumlu şekilde MSB'ye devredilecek.

Mevzuat değişikliği kapsamında seferberlik tatbikatları ve ferdi seferberlik eğitimlerinde ödeme yapılamayan yükümlülere rütbe maaşının verilmesi düzenlemesi de bulunuyor. Öte yandna seferberlik ve savaş hallerinde kuvvet komutanlıkları emrine girecek Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin barıştan itibaren belirlenmesine ve seferberlik faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin İçişleri Bakanlığı ile protokol imzalanması hazırlıkları yapılıyor.

Düzenleme sene sonunda yürürlüğe girecek.

Finans7.com  |Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Az kaldı sonumuz yakın arkadaşlar