Milyonerde Kesin Çıkar: Tarak Üzerine İlk Alfabe ile Yazılan Cümlede Ne Yazdığı Ortaya Çıktı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Milyonerde Kesin Çıkar: Tarak Üzerine İlk Alfabe ile Yazılan Cümlede Ne Yazdığı Ortaya Çıktı

Tunç devrinden kalma bir tarağın üzerinde , ilk alfabe ile yazılan cümlede ne yazdığı ortaya çıktı.

Kültür Sanat 9 Kasım 2022 17:39 0
Milyonerde Kesin Çıkar: Tarak Üzerine İlk Alfabe ile Yazılan Cümlede Ne Yazdığı Ortaya Çıktı

Kim Milyoner Olmak İster'de kesin çıkar: İlk alfabe ile kurulan ilk cümlede ne yazdığı belli oldu.

Tunç Çağı'ndan bugüne kadar gelen tarak  üzerinde yer alan cümlenin tercümesi sonunda bitti. Ria Novosti 'de yer alan son dakika haberinde, bugünkü Filistin topraklarında olan ve Kenan bölgesi olarak bilinen yerde bulunan Fildişi tarak üzerinde aşağıdaki simgelerin yer aldığı görülüyor:

Bundan 5 sene önce, 2017 senesinde bulunan ve büyüklüğü 3.5 cm ile 2.5 cm olan tarak , karbon testine alındı ve sonuçlara göre bundan 3700 yıl öncesine ait olduğu , Milattan Önce 1700 civarına ait olduğu öğrenildi. İşaretler analiz edildi ve tarak üzerindeki yazının yaklaşık olarak 3 bin 800 yıl önce icat edilen ve en eski alfabe olarak bilinen Kenan yazısı olduğu tespit edildi ve bu bilgi doğrulandı.

Söz konusu tarağın bulunmasını sağlayan kazılarda bulunan ve buna öncülük eden Profesör Yosef Garfinkel , söz konusu yazının tercüme edildiğini ve yazının çok insani olduğunu söyledi. Garfinkel tarak ve üzerindeki yazı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bir tarağınız ve  saç ve sakaldaki bitleri yok etme dileğiniz var. Günümüzde spreyler, modern ilaçlar ve zehirler var. Geçmişte bunlar yoktu" ifadelerini kullandı.

eorge Washington Üniversitesi'nde Sami dilleri profesörü Christopher Rollston ise yaptığı açıklamada "Bu yazıtın sıradan yaşamla ilgili olması özellikle büyüleyici. İnsanlık tarihi boyunca bitler daimi bir sorun olmuştur. Bu yazıt, eski zamanlarda zenginlerin ve ünlülerin bile bu tür sorunlardan muaf olmadığını güzel bir şekilde ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

TARAĞIN ÜZERİNDE NE YAZIYOR?

Tarağın üzerinde "Bu dişler, saç ve sakal bitlerinin kökünü kazısın" yazdığı keşfedildi. 

Yazının çözümü için ekip senelerdir çalıştıklarını söyledi. İşte o yazı:

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç