MESS metal işçileri için zam talebi belli oldu
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

MESS metal işçileri için zam talebi belli oldu

Metal işçileri için son dakika açıklaması geldi ve işveren sendikası maaş zammı önerisini açıkladı.

İş Dünyası 16 Ocak 2023 08:49 0
MESS metal işçileri için zam talebi belli oldu

Metal işçilerine verilmesi planlanan zam belli oldu: İşçiler iş bırakıyor.

Yüksek enflasyon alım gücünü ciddi seviyede düşürürken metal işçileri, düşen alım güçleri nedeniyle 23 Ocak tarihinde greve çıkacağını açıkladı. 11 fabrikada 2 bin işçinin uyarı için de yarın tüm vardiyalarda 1'er saat iş bırakacağı ve yılın ilk 6 ayı için yüzde 110 ile yüzde 130 arasında zam istedi. İşveren sendikası ise yüzde 45 zam teklif etti.

Metal sektöründe Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Birleşik Metal-İş sendikası arasında her 2 yılda bir toplu sözleşme görüşmeleri yapıyor. Sendikanın örgütlü olduğu fabrikalar arasında Schneider Enerji , Grid Solutions Enerji Hitachi gibi yabancı sermayeli şirketler de bulunuyor.

2022 yılı Ocak ayında imzalanan son toplu iş sözleşmesinde işçilere ilk 6 ay için yüzde 27 'lik zam öngörülürken 2022 yılının ikinci 6 ayı için yüzde 30 'luk bir zam kararı alındı. 2023 yılında asgari ücrete yapılan yüksek zam ise, toplu sözleşme ile zam alan bu işçilerin maaşlarını eritti. MESS üyesi olan işyerlerinde ücretler asgari ücrete geriledi. 

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası TİS uzmanı İrfan Kaygusuz yaptığı son dakika açıklamasında bir metal işçisinin ortalama aylık maaşının 7 bin 800 lira olduğunu, giydirilmiş ücretler ise ikramiye dahil 10 bin 393 lira olduğunu söyledi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yaptığı son dakika açıklamasında, “Biz ocak ayından itibaren yüzde 110 ile yüzde 130 arasında zam istedik. Ancak işveren yüzde 45 teklifiyle geldi. İhracata dayalı ekonomi modeliyle şirketler karlarını artırdı. İşçinin de refah payını istemesi çok doğal. Ancak işverene zam yapmaması gerektiğine yönelik bir hükümet baskısı olduğundan da kuşkulanıyoruz. Grev yasaklansa da biz yapacağız” ifadelerini kullandı.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç