Merkez Faizleri İndirdi, Bankalar Yükseltti
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Merkez Faizleri İndirdi, Bankalar Yükseltti

CHP Sözcüsü Faik Öztrak yaptığı son dakika açıklamasında faiz oranlarının her geçen gün arttığını söyledi.

Kredi 24 Eylül 2022 13:47 0
Merkez Faizleri İndirdi, Bankalar Yükseltti

Merkez faiz indirdi bankalar faiz arttırdı.

Perşembe günü Merkez Bankası flaş bir karara daha imza attı ve politika faizi 1 puan daha indirilerek 12 puana kadar çekildi. Faiz indiriminden sonra bir açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak bu kararı değerlendirdi.

Bir yazılı açıklama yapan Öztrak faiz kararını değerlendirirken 23 Eylül 2021 tarihinden şimdiye kadar 1 sene geçtiğini söyledi ve bu 1 senelik süreçte yaşananlara ilişkin, "Saray hükümeti tam 1 yıl önce, kerameti kendinden menkul 'faiz sebep, enflasyon netice' safsatasını uygulamaya koydu. Merkez Bankası, faiz silahını saraya teslim etti" ifadelerini kullanan Öztrak, o günden bugüne milletin "gün yüzü görmediğini" dedi.

5 ÜLKEDEN BİRİ OLDUK

Tüketici enflasyonunun en yüksek olduğu ülkeler arasında yer aldığımızı söyleyen Öztrak, "Bundan 1 yıl önce yüzde 19 olan tüketici enflasyonu bugün yüzde 80'e çıktı. 2022 itibarıyla dünyada tüketici enflasyonunun en yüksek olduğu 5 ülkeden biriyiz. Türkiye'nin adı bu ligde Zimbabve, Lübnan, Sri Lanka gibi ülkelerle birlikte anılıyor. TÜİK'in makyajlı rakamlarıyla bile son 1 yılda ekmek fiyatı yüzde 101, makarna fiyatı yüzde 113, süt fiyatı yüzde 121, dana eti fiyatı yüzde 95, peynir fiyatı yüzde 89 zam gördü." dedi.

DÜNYA ŞAMPİYONU OLDUK

Üretici enflasyonunda dünya şampiyonu olduğumuzu söyleyen Öztrak, "Aynı dönemde yüzde 46’dan yüzde 144’e çıkan üretici enflasyonuyla dünya şampiyonuyuz. Kur artarken dış ticaret açığımız ve cari açığımız rekordan rekora koştu. İthalatımız ihracatımızdan iki kat fazla arttı, böylece geçen yıl bu zamanlar 49 milyar dolar olan dış ticaret açığımız 83 milyar dolara tırmandı. 'Düşecek' denen cari açık bu dönemde, 27 milyar dolardan 37 milyar dolara yükseldi." ifadelerini kullandı.

MERKEZ 12'YE DÜŞÜRDÜ AMA BANKALAR YÜZDE 30 YAPTI

Öztrak sözlerinin devamında, "Merkez Bankası talimatla faiz indirirken vatandaşların bankalarda karşılaştığı tüketici kredisi faizleri yüzde 20’lerden yüzde 30’lara ve üstüne çıktı. Son bir yılda bankaların net faiz gelirleri yüzde 417 artışla 208 milyar liraya ulaştı." dedi.

KKM İÇİN 75 MİLYAR LİRA GİTTİ

KKM hesaplarına bu sene 75.6 milyar lira ödeme yapıldığını söyleyen Öztrak, "Cumhuriyetin 2. yüzyılında biz geleceğiz. Hakkı, hukuku ve adaleti yeniden inşa edeceğiz. Güven ortamında katma değerli üretimin önünü açacağız. Üreterek kazandığımız refahı hakça paylaşacağız. Alacağımız sürdürülebilirlik önlemleriyle istikrarı sürekli hale getireceğiz" dedi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç