Merkez Bankası'ndan Ucuza Kredi Açıklaması
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Merkez Bankası'ndan Ucuza Kredi Açıklaması

Son dakika haberi: Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndna ucuza kredi hakkında son dakika açıklaması ve bir tepki geldi.

Kredi 29 Tem 2022 20:57 0
Merkez Bankası'ndan Ucuza Kredi Açıklaması

Bugün düzenlenen toplantıda Şahap Kavcıoğlu'nun kredi sorusuna verdiği cevap gündem oldu.

Bilindiği üzere son dönemlerde kredi faizlerinde yükseliş görüldü. İhtiyaç kredilerinde , konut kredilerinde ve taşıt kredileri ile ticari kredilerin faizlerinde yaşanan yükseliş nedeniyle birçok vatandaş, kredi çekmekten vazgeçiyor. Hemen hemen çektiği para yarısından fazla parayı faiz olarak geri ödemek zorunda kalan vatandaşlar, kredi faizlerinin düşürülmesini istiyor. 

Örnek: 10 bin TL ihtiyaç kredisi 36 ay vade ile çekildiğinde ayda 429 TL  olmak üzere toplamda 15 bin 524 lira geri ödemesi var.

TİCARİ KREDİLERDE DAHA FAZLA

Ticari kredilerde bu durumun daha fazla olduğu açıklandı. Bugün düzenlenen toplantıda bu konu gündeme geldi. sanayiciler, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na yüksek faizlerden dert yandı. Yüksek faizler nedeniyle kredi alamadıklarını söyleyen bir sanayiciye Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Şahap Kavcıoğlu, "Alma abicim alma" diyerek tepki gösterdi. 

Kavcıoğlu sanayiciyi stokçulukla suçladı. Kavcıoğlu, bazı isimlerin düşük faizden kredi alarak döviz aldığını söyledi ve bu isimlere tepki gösterdi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise bu yorumu sert bir dille eleştirdi. Bahçıvan, "Kendisini enflasyondan korumak için döviz alan veya stok tutan sanayiciyi aynı çatı altında tutmayız” ifadelerini kullandı.

Bahçıvan konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, “Tedarik sıkıntısı olan bir dünyadan geliyoruz. Sizin her bir cümleniz çok kıymetli. Stok konusunda hiçbir Türk ihracatçısı stoku içerisinde envanteri istismar etmek için kullanmamaktadır. Hiçbirimizi stok yapmaktan mutlu değiliz. Taktire dönmesi gereken bir başarıyı stokçuluk olarak anlatırsanız bu büyük sorun yaratır" ifadelerini kullandı.

Bahçıvan, "Bunları çok tehlikeli ithamlar olarak görüyorum. Talihsiz bir söylemler" diye sözlerini tamamladı. 

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu ise bu şekilde gelen tepki sonrası söz aldı ve "Bu bir itham değildir" diyerek sözünü kesti. Kavcıoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Ucuz kredileri alıp döviz satın alanlar, stok yapanlar vakadır. Bunları kendi içinizde konuşup çözmeniz lazım. Türkiye'nin sorunlarından biridir. Merkez Bankası Başkanı olarak benim görev alanıma da girmiyor. 1 trilyon kredi kullanılmış 6 ayda ve bunun faiz oranı yüzde 16. Bu kaynakların doğru yere gidip gitmediğini konuşmamız lazım. İşte buradaki tespitleri paylaştım. Yanlış yapana yanlış yaptı diyeceğiz”

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç