Merkez Bankası Neden Faizleri 100 Değil de 150 Puan Düşürdü?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Merkez Bankası Neden Faizleri 100 Değil de 150 Puan Düşürdü?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası neden faizleri 100 değil de 150 baz puan düşürdü? İşte soruya gelen yanıt.

Bankalar 23 Ekim 2022 20:06 0
Merkez Bankası Neden Faizleri 100 Değil de 150 Puan Düşürdü?

Faiz neden 100 değil de 150 baz puan indirildi?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Perşembe günü yaptığı açıklamada faizleri indirdiğini duyurmuştu. 2 aydır 100 baz puan faiz indiren TCMB, Ekim ayında sürpriz bir karar ile beklentilerin 50 baz puan üzerinde, 150 baz puanlık bir faiz indirimi yaptı. Faizde beklentilerin üzerinde bir indirim olmasının nedeni ise merak konusu oldu. Her ay 100 baz puanlık indirim yapılması ve Aralık ayında yüzde 9 faize gelineceği beklentisi , bu ayki faiz indirimi miktarı ile ortadan kalktı.

İŞTE NEDENİ

Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı, Halkbank Eski Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi, Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu yaptığı son dakika açıklamasında faizlerin neden 150 baz puan düşürüldüğünü değerlendirdi ve Kasım ayı faiz beklentisini de paylaştı.

Babuşçu açıklamasında, "Neden faiz Ekim, Kasım, Aralık aylarında 100'er baz puan indirilmedi? Neden Ekim'de 150 baz puan indirildi ve Kasım'da 150 baz puan indirilecek? Çünkü Kasım'da faiz indirimini tamamladık peşinden Aralık'ta enflasyon hızla düşmeye başladı demek için." dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

""Faiz neden, enflasyon sonuç" demiştik. Oysa BAZ ETKİSİ sağolsun... Önce enflasyonu bilerek yükselt ve bir yıl düşürmek için hiç çaba sarfetme, sonra baz etkisi ile enflasyon düşünce faizi düşürdük enflasyon da düştü diyerek haklı çık. "Türkiye Ekonomik Modeli" bu işte..."

KASIM AYI PPK TOPLANTISI NE ZAMAN?

Kasım ayı Para Politikası toplantısı 24 Kasım 2022 tarihinde yapılacak.

Finans7.com  | Ankara

Uyarı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç