Merkez Bankası ihtiyaç kredisinde faiz düzenlemesi yaptı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Merkez Bankası ihtiyaç kredisinde faiz düzenlemesi yaptı

Son dakika haberi: Merkez Bankası'ndan ihtiyaç kredilerinde faiz kararı geldi. Gelen karar ile kredi faizlerinde düşüş amaçlanıyor.

Kredi 13 Mart 2023 22:46 0
Merkez Bankası ihtiyaç kredisinde faiz düzenlemesi yaptı

Son dakika haberi: Merkez Bankası'nın faiz kararı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bundna önce kredi faizlerinin kendi politika faizine yakın yerde olmasını sağlamak için ticari kredilerde faiz sınırı getirmişti. Sınırın üzerinde kullandırılacak krediler için menkul kıymet tutma yükümlülüğügetirilmişti. Bu düzenlemede de düzenlemeye gidildi ve Merkez Bankası, bankacılık sektöründe ihtiyaç kredisi faizlerine yönelik getirilen ek menkul kıymet tesisi zorunluluğunda değişiklik yaptı. 

Yeni düzenlemeye göre ihtiyaç kreidlerinde 70 bin liraya kadar olan kısım menkul kıymet tesiisnden muaf tutulacak.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından kamuoyuna duyurulan yazıya baktığımızda tüketicilere kullandırılacak ihtiyaç kredilerinde faiz kar payı oranı Merkez Bankası tarafından ilan edilen bileşik referans oranının 1.8 ile 2 katı araısnda olanlara birinci kademe, 2 katından yüksek olanlara ise ikinci kademe menkul kıymet tutma zorunluluğu getirilmiş oldu.

Bununla birlikte taşıt ve konut kredileri dışında verilecek kredilerinde MK kapsamına girmeyecek en yüksek aylık faiz 1.37 seviyesinde olacak.

Bu seviyenin (yıllık basit yüzde 16.56) üstünde oluşacak kredi faizlerinde bankaların menkul kıymet tutma zorunluluğu olacak.

Mevcut duruma baktığımızda, kampanyalarda ihtiyaç kredisi faiz oranı 0.99'lara kadar gerilerken kampanyasızlarda 1.55 seviyesinden kredi veriliyor. 

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç