Merkez Bankası Faizleri Bu Yüzden İndirmiş
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Merkez Bankası Faizleri Bu Yüzden İndirmiş

Bloomberg'den TCMB faiz kararı hakkında son dakika açıklaması geldi. Açıklamada faiz kararı değerlendirildi.

Ekonomi 18 Ağu 2022 19:53 0
Merkez Bankası Faizleri Bu Yüzden İndirmiş

Bloomberg tarafından bir değerlendirme açıklaması yayınlandı ve Merkez Bankası'nın neden faiz indirimine gittiği yönünde detaylara yer verildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından bir açıklama yapıldı. Saat 14.00'te yapılan açıklamada politika faizlerinin yüzde 14 seviyesinden 13 seviyesine düşürüldüğüne yer verildi. Açıklama büyük şakınlık yarattı. Analistlerin hemen hemen hepsi faizin sabit tutulmasını beklerken gelen faiz indirimi hamlesi, dövizi etkiledi. 17.96 TL seviyesinde seyreden dolar kuru, faiz kararından sonra 18.13 liraya kadar çıktı. Daha sonra düşüşe geçen dolar kuru, şu sıralar 18.04 TL seviyesinde seyrediyor. 

Bloomberg tarafından konu ile ilgili bir değerlendirme yayınlandı. Yayınlanan değerlendirmede Bloomberg, faiz indiriminin artan döviz rezervleri nedeniyle geldiğini bildirdi. 

Akkuyu Nükleer için Rusya'dan para transferi sonrası Türkiye'nin net brüt döviz rezervleri sadece 3 haftada yaklaşık olarak 15 milyar dolar artış gösterdi.

Dünyanın en büyük ekonomi kuruluşlarından olan Bloomberg'e göre bu gelişme, TCMB'nin TL ve enflasyonu baskılayabileceği yönünde güven verdiğini söyledi. Konu ile ilgili Bloomberg’e açıklamalarda bulunan stratejist Per Hammarlund da, kararın ardından, “Görünüşe göre, Türk merkez bankasının uluslararası rezervlerinde geçen ayki artış, bankayı politika faizini düşürmeye teşvik etti” diyerek faiz indirim kararının rezervler nedeniyle alındığını söyledi.

Söz konusu değerlendirmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, şimdi uygulanan yeni ekonomi modelinde büyüme odaklı olduğunu ve bu nedenle yatırımların artması için faizlerin indirildiğini söyledi.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç