Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan Enflasyon Açıklaması!
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan Enflasyon Açıklaması!

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, katıldığı bir canlı yayın programında ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Ekonomi 6 Ara 2022 23:47 0
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan Enflasyon Açıklaması!

Son dakika haberi... Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, katıldığı bir canlı yayın programında ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

TRT Haber'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kavcıoğlu, enflasyonun baz etkisiyle düşmediğini belirterek "Enflasyon son dönemde bizim de dünyanın da sorunların başında geliyor. Enflasyon gerilemeye başladı; baz etkisiyle değil aldığımız tedbirler ve uyguladığımız politikalar karşısında enflasyondaki gerilemeyi hep birlikte göreceğiz. Ocak sonu ve şubat ayında, enflasyonu yükselten sebepler geride kalacak." ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde;

"ENFLASYONDAKİ GERİLEMEYİ HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ"

Enflasyon son dönemde bizim de dünyanın da sorunların başında geliyor. Enflasyon gerilemeye başladı; baz etkisiyle değil aldığımız tedbirler ve uyguladığımız politikalar karşısında enflasyondaki gerilemeyi hep birlikte göreceğiz. Enflasyon bu sene tarihsel ortalamaya baktığımız zaman bu oranların çok çok altında.

Baz etkisi geçen seneki kur ataklarından sonra oluşan bir maliyet. Savaşın da etkisiyle yüksek enflasyon vardı. Yıl sonunu çok daha iyi bir noktada kapatacağız. Ocak sonu ve şubat ayında, enflasyonu yükselten sebepler geride kalacak.

"FİNANSMAN FAALİYETLERİNİ DÜŞÜRMELİYİZ"

Ülkelerin potansiyellerini değerlendirmek lazım. Geçmiş dönemlerde yüksek faizlerle enflasyonu düşürdüğümüz zaman cari açıklar verdik. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç almak mümkün değil. Türkiye'nin üretim potansiyelini sürdürmesi için birinci olarak finansman maliyetlerini düşürmek lazım.

Türkiye Ekonomi Modeli felsefesini gerçekleştirme sebebi, cari fazla sağlamak. Artık faiz artırarak değil, kalıcı ve sürdürülebilir fiyat istikrarını oluşturmak için cari fazla vermek gerekiyor.

Türkiye'nin üretim potansiyelinin sürdürülebilir olması için kaynak bulunması lazım. Ne zaman Türkiye önünü görmeye başlasa döviz kuru hep buna engel oldu.

Türkiye Ekonomi Modeli; yatırım, istihdam, üretim, ihracat... Biz bunu uyguluyoruz. Sadece portföylerle gelen parayla faizi artırmaktan başka çareniz kalmıyor.

"ÜRETİM YAPAN FİRMALARA KREDİ KONUSUNDA KOLAYLIK SAĞLIYORUZ"

Kredilerin istediğimiz alanlara son dönemde istediğimiz gibi gitmediğini gördük. Bankalarla bu durumları görüştük. Haziran ve temmuz ayında tedbirleri uygulamaya başladık. Yatırım kredilerin hiçbir kısıtlama yok. KOBİ'lerde de aynı şekilde. Biz üretim yapan firmalara kredi konusunda kolaylık sağlıyoruz.

MERKEZ BANKASI'NIN REZERVLERİ

Dünyada 2022 yılının başından beri rezervi artan tek merkez bankası Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası. Biz rezervleri çeşitlendirdik, kaynakları artırdık. Dünyada merkez bankaları 1,2 trilyon dolar rezerv harcadı. Rezervimiz bugün itibarıyla 125 milyar dolar.

Bugün TCMB artık her gün rezerve katkı yapan, çeşitli kaynaklardan rezerv sağlayan bir merkez bankası haline geldi.

KUR KORUMALI MEVDUAT SİSTEMİ

Kur Korumalı Mevduat Sistemi'nin Merkez Bankası'na bir yükü yok. Bizim işlerimiz Hazine işleriyle biraz daha farklı. Sürdürülmesinde bir sakıncası yok bence kur korumalı mevduat sisteminin. Dönemine ve sürecine göre kullanılabilir bir politika. Kur korumalı mevduattan çıkışlar başladı. Enflasyondaki düşüşü vatandaşlar hissettiği zaman vatandaşlar tarafından çıkışlar görülecektir. KKM ile bankalar uzun vadeli, düşük faizli kaynak sağladı.

"2 YILDIR SÜREKLİ BÜYÜYEN 3 ÜLKEDEN BİRİYİZ"

Bizim temel politikamız yatırımları, üretimi artırmak. Ağustos ayında ilk faiz indirimine gittiğimizde resesyon ve durgunluk endişelerine karşı adım attık. Faiz indirimiz bize bu süreçte çok yardımcı oldu. Finansman maliyetleri de süreçte olumlu katkı yaptı. Kredilerin potansiyel olarak artması yatırımlarda yardımcı oldu. Daha da yolumuz var... Bu bizim büyümemize yardımcı olacaktır. 2 yıldır sürekli büyüyen 3 ülkeden biriyiz. 60-65 civarında yıl sonu enflasyon bekliyoruz.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç