Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan 'asgari ücret' açıklaması
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan 'asgari ücret' açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'dan asgari ücret ile ilgili bir son dakika açıklaması geldi.

Haberler 4 Haz 2024 1
Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan 'asgari ücret' açıklaması

Son dakika: TCMB Başkanı Karahan'dan asgari ücret açıklaması.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'dan asgari ücret ile ilgili bir son dakika açıklaması geldi. Karahan yaptığı açıklamada "Asgari ücret konusunda karar verici değiliz" dedi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Anayasa Mahkemesinin, Cumhurbaşkanı'nın Merkez Bankası Başkanı'nı görevden alma yetkisiyle ilgili kararının anımsatılması üzerine Karahan, "Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne uyum için çıkarılan kanun hükmünde kararnameye ilişkin çok sayıda iptal kararı verdi. Bu iptal kararında başkan ve başkan yardımcılarının hukuki durumlarında bir değişiklik olmamıştır. Çünkü, bu hususlar 3 sayılı Cumhurbaşkanı kararında zaten yer almıştır. Bu karar oldukça kapsamlı. Merkez Bankasına özgü değil. Benim yorum yapmam bu sebeple doğru olmayacaktır." yanıtını verdi.

Karahan, "enflasyonda bir numaralı risk asgari ücrettir" yönünde bir açıklamasının olmadığının altını çizerek, "Asgari ücret konusunda karar verici değiliz, tavsiye kurumu da değiliz. Enflasyonda hedefleri ve tahminleri belirlerken ücretlerle ilgili birtakım varsayımlar yapmak zorundayız. Bunu yaparken de daha önce yapılan tek artış yönündeki açıklamaları baz aldık." diye konuştu.

Karahan, enflasyonu hızlı ve kalıcı şekilde düşürdüklerinde alım gücünde artış olacağını vurguladı.

Hükümet tarafından açıklanan tasarruf tedbirlerini önemli bulduklarını belirten Karahan, "Enflasyonla mücadele eden sadece Merkez Bankası değil. Hükümetimizin de çeşitli kanallardan yaptığı açıklamalar var. Bunu iç talebin dengelenmesi açısından oldukça önemli buluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankasının bütçesini hazırlarken verimlilik ve etkinlik unsurlarını göz önünde bulundurduklarını ifade eden Karahan, bütçeyi tasarruf ilkelerini gözeterek hazırladıklarını bildirdi.

Karahan, işsizlik oranlarına bakıldığında ülkenin tarihsel ortalamalarının oldukça altında olduğuna vurgu yaptı. Ekonomi politikaları konusunda tüm kamu kurumlarıyla eş güdüm içinde ve işbirliği halinde olduklarını ifade eden Karahan, ürettikleri tavsiyeleri ilgili kurumlarla paylaştıklarını söyledi.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 52 Gün Önce
Millet vekilleri memurlarda asgari alsın ozaman