Memurların toplu sözleşme görüşmeleri sona erdi: Hakem Kurulu ne zaman toplanacak? Zam ne kadar?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Memurların toplu sözleşme görüşmeleri sona erdi: Hakem Kurulu ne zaman toplanacak? Zam ne kadar?

Memur ve emekli maaş zammında son toplantı yapıldı ve toplantıdan sonra açıklama geldi. Açıklama ve maaş zammında son durum yazımızda.

Çalışma Hayatı 23 Ağu 2023 08:09 4
Memurların toplu sözleşme görüşmeleri sona erdi: Hakem Kurulu ne zaman toplanacak? Zam ne kadar?

Toplu sözleşmede kısmi anlaşma sağlandı.

7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde son toplantı dün gece yapıldı. Yapılan toplantıdan sonra beklenen açıklama geldi ve kamu kesimi ile sendikaların memur ile memur emeklisi maaş zammında anlaşamadığını, ancak tarafların 11 hizmet kolunun tamamında anlaşmanın sağlandığına yer verildi.

Dün yapılan görüşmede kamu kesimi ile Memur Sen saat 20.30'da bir araya geldi ve toplantı gece 3.40'a kadar devam etti. 6 saatten fazla süren toplantıdan sonra taraflar basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yaptığı son dakika açıklamasında konu ile ilgili, "Oransal kısımda mutabakat sağlayamadık. Oransal kısım hakeme gidecek ve tahkim süreci başlayacak ama genel toplu sözleşmeye ilişkin oransal zammın dışındaki kısımlarda önemli başlıklarda kazanımlar olduğu gibi 11 hizmet kolunda mutabakatla toplu sözleşme sonuçlandı" dedi.

11 hizmet kolunca anlaşma sağlandığını, 128 yeni ve revize maddenin bulunduğunu söyleyen Memur Sen Genel Başkanı Yalçın, "291 hizmet kolu, 50 tane de genel olmak üzere toplam 341 maddenin olduğu bir kazanım skalası toplu sözleşmemizin sonucu. En önemli çözüm merkezi, toplu sözleşme masası. Uzun süredir emek veriyoruz, geceli gündüzlü çalışıyoruz, şu an saat gecenin 4'üne yaklaşmakta ve ancak içeriden çıkabildik ve imzalar ancak atılabildi. Bu da şunu gösteriyor; memur toplu sözleşmesinde 4688 Sayılı Yasanın değişme zaruretini bir kez daha işaret ediyor. Bu konuda da bir madde imzaladık. Memur toplu sözleşmesiyle ilgili 4688 Sayılı Yasayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının himayesinde düzenlemek için bir çerçeve oluşturmaya çalışacağız" dedi ve bunun kıymetni bir adım olacağını söyledi.

EK GÖSTERGE NE OLDU?

Ek gösterge hakkında da açıklama yapan Yalçın, "3600 ek gösterge konusu beraber çalışılacak ve uygun bir zamanda hükümete teslim edilecek. Bu açıdan bu toplu sözleşmede masaya gelirken birçok maddeyle gelmiştik ve bunlar revize edilerek daha sonra 960 maddede tasnif edilmişti. Masadan çözüm üretelim diye olağanüstü gayret gösterdik. Hizmet kolu bazında çok önemli adımların atıldığını görüyoruz. Ülkemizin şartlarını dikkate alarak, ülkemizin şartları nispetinde olumlu yaklaşılan maddeler oldu. Şüphesiz daha fazla kazanım üretmek için elimizden gelen gayreti yine göstermeye devam edeceğiz" dedi.

BAKAN'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Toplantıdan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bakanlık bahçesindeki basın mensuplarına açıklamada bulundu. Bakan Işıkhan yaptığı açıklamada "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı'na yakışan bir süreç içerisinde çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik" dedi ve 11 hizmet kolunda anlaşma sağlandığını, imzaların atıldığını söyledi.

TEKLİFLER NE?

Memur Sen'in teklifi şu şekildeydi:

2024 yılı için 3’er aylık dönemler itibariyle Refah payı dahil,

Birinci üç ayda %35,

İkinci üç ayda %10,

Üçüncü üç ayda %15,

Dördüncü üç ayda %10 artış istiyoruz.

2025 yılı için ise Türkiye’nin ekonomik verilerinin ve enflasyon rakamlarının iyileşeceğine dair inancımızla;

6’şar aylık dönemler itibariyle Refah Payı dahil

Birinci altı ayda %25 ve

İkinci altı ayda %15 artış istiyoruz.

İki yıllık süreçte toplamda %110 oransal artış teklif ediyoruz.

Hükümetin teklifi ise şu şekildeydi:

2024'te yüzde 15+10, 2025'te ise yüzde 6+5.

MEMUR ZAMMI NE KADAR? YHK NE ZAMAN TOPLANACAK?

Memur ve memur emekli zammı Hakem Kuruluna kaldı. 23 Ağustos'tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvuru yapılacak. Bu aşamada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak. Bu kapsamda, memur ve memur emeklilerinin zammı en geç 31 Ağustos'ta belli olacak. Hakem kurulunun kararı bağlayıcı olacak ve itiraz edilemiyor.

Zam kararı belli olduğunda haberdar olmak için aşağıdaki linklerden mobil uygulamamızı ücretsiz indirin
Android için >>> TIKLAYIN
İOS için >>> TIKLAYIN
Huawei için >>> TIKLAYIN

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (4)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Ay Önce
Vay canına memurlar ne kadar kıymetliymiş meğer . SGK emeklileri de bir o kadar değersiz . Bakalım o değersizler Mayıs ta ne yapacak .
Ziyaretçi 11 Ay Önce
Dıdının dıdısı kendileri zam karari icin 10 dakikada hallediyolardi yaziklar olsun .
Ziyaretçi 11 Ay Önce
Hepsinin canı cehenneme kenileri için alinacak zami bir dakkada belrlerken vatandaşin kini aylar sürer
Ziyaretçi 11 Ay Önce
ne kadar