Memur ve Emeklilerin 2022 Temmuz Maaş Zammı: İşte En Düşük SSK Bağkur Emeklisi ve Memur Maaşı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Memur ve Emeklilerin 2022 Temmuz Maaş Zammı: İşte En Düşük SSK Bağkur Emeklisi ve Memur Maaşı

Emekli ile memurların 2022 yılı Temmuz ayı maaş zamları hakkında bir son dakika açıklaması geldi. İşte gelen son verilere göre zamlı yeni maaşlar.

Çalışma Hayatı 12 Nisan 2022 09:48 0
Memur ve Emeklilerin 2022 Temmuz Maaş Zammı: İşte En Düşük SSK Bağkur Emeklisi ve Memur Maaşı

İlk 3 aylık enflasyondan sonra memur ile emeklilerin Temmuz 2022'de alacakları zamlı maaşlar hakkında açıklama geldi.


2022 yılı Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan enflasyon rakamlarına baktığımızda son 20 yılın rekor enflasyonunun geldiği görüldü. Bu enflasyon rakamları ile birlikte emekli ile memurların maaşlarına gelen zamlar eridi. Zar zor geçinen emekliler ile kamu personellerinin gözü kulağı şimdi Temmuz ayında açıklanacak 2022 yılı ikinci dönem maaş zamlarında.


TOPLAM TÜFE'YE GÖRE ZAM

Ocak, Şubat ve Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan enflasyon rtakamlarına baktığımızda toplam TÜFE'nin yüzde 22.81 olduğu görüldü. Sırada Nisan, Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamları var. Bu aylardaki TÜFE'nin de belli olmasının ardından maaşlara yapılacak zam miktarı netleşecek.


6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ AÇIKLANDI

Merkez Bankası analistleri, 2022 yılının ilk yarısının kalan aylarında enflasyonun kaç geleceği yönünde tahminlerini paylaştı. SSK ile Bağ Kur emeklileri, gerçekleşen enflasyona göre maaş zammı alıyorlar. Şimdiden bu vatandaşlara yüzde 22'lik bir zam oluşmuş durumda. Ki kalan 3 ayın da eklenmesi ile birlikte bu rakamın daha da yukarılara çıkması bekleniyor.


Merkez Bankası tarafından açıklanan beklenti anketine göre baktığımızda SSK ile Bağ Kur Emeklilerinin 2022 yılı ikinci yarısında alacakları maaşların yüzde 34.62 olmasının beklendiği açıklandı.


MEMUR İLE MEMUR EMEKLİLERİ NE KADAR ZAM ALACAK?

Açıklanan ve beklenen enflasyon rakamlarına baktığımızda ise memur emeklilerine şimdiden zam oluşmuş durumda. Memurlar ile memur emeklileri de her sene iki defa zam alıyor. Toplu sözleşmede belirlenen zam oranına ek olarak enflasyon farkı oluşması durumunda bu maaşlara zam olarak ekleniyor. Açıklanan ilk 3 aylık enflasyonda TÜFE yüzde 22.8 seviyesinde oldu ve memur ile memur emeklileri, kalan 3 ayda aylık TÜFE yüzde 0 açıklansa bile ek zam alacak. Ocak ayında memur ile memur emeklileri 2,5 puanlık ek zam almış ve yüzde 7.5 oranında toplu sözleşme zammı almışlardı. Temmuz ayında da toplu sözleşme zam oranı yüzde 7 civarında. Yüzde 7'ye ek olarak ilk 6 aylık enflasyona göre fark ödemesi de alacaklar.


İlk 3 aylık TÜFE yüzde 22.81. Buna göre bir hesaplama yapıldığında memur ile memur emeklilerinin 3 aylık enflasyon farkı 15.31 seviyesinde gerçekleşmiş oluyor. 3 aylık verilere göre bir hesaplama yapıldığında (Kalan üç ayda enflasyonun sıfır gelmesi durumunda bile) 7+15,31 = 22.31 oranında bir zam alacaklar. Merkez Bankası 'nın beklenti anketine göre hesaplama yaptığımızda ise yüzde 27.12'lik bir enflasyon farkı oluştuğu görüldü.


Yüzde 27.12 + yüzde 7 = 34.12. Buna göre baktığımızda memur ile memur emeklilerinin yüzde 34.12 seviyesinde bir maaş zammı alması bekleniyor.


EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI

Buna göre hesaplama yapalım o zaman. Eğer yüzde 34.21'lik zam uygulanırsa en düşük memur maaşı 8 bin 622 lira seviyesine çıkacak.


EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI

En düşük emekli maaşı ise şu şekilde olacak:


Memurlarda 4 bin 289 liradan 5 bin 753,

Esnafta 2 bin 948 liradan 3 bin 969,

2000'den önce emekli olan SSK'lılarda 3 bin 292 liradan 4 bin 432 liraya

2000 sonrasında emekli olanlar için en düşük maaş 2.500 TL'ye çıkartılmıştı. Bunun üzerine de artış gerçekleşecek.


Memur ve emekliler için Ocak ayında meclisten ek zam çıkmış ve SSK ile Bağ Kur emeklilerinin taban aylıkları 2500 liraya çıkarılmıştı. Memurların maaş zamlarına ise ek 2.5 puanlık bir güncelleme yapıldı. Memur ile emekliler, düşen alım gücü nedeniyle yeniden bir ek zammın yapılmasını talep ediyor.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç