Mehmet Şimşek'ten borsa ve dövizden para kazananlara yüzde 40 vergi açıklaması geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Mehmet Şimşek'ten borsa ve dövizden para kazananlara yüzde 40 vergi açıklaması geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir son dakika açıklamasında bulundu ve döviz ile borsadan kazançlarda yüzde 40 vergiye değindi.

Döviz 30 Kasım 2023 0
Mehmet Şimşek'ten borsa ve dövizden para kazananlara yüzde 40 vergi açıklaması geldi

Son dakika: Borsa ve döviz kazancına yüzde 40 vergi hakkında ilk açıklama geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir son dakika açıklamasında bulundu ve meclisteki torba yasada yer alan vergi maddesini detaylandırdı.

Bir basın açıklamasında bulunan Bakan Şimşek, döviz ile borsa kazançlarından yüzde 40 vergi alınmasına dair teklif maddesine değindi ve şu ifadeleri kullandı:

"Yüzde 40'a kadar vergi için yetki alınıyor. Yüce Meclis'ten Cumhurbaşkanı'na yetki alınıyor, bu olacağı anlamına gelmiyor. Liralaşmayı desteklemek için piyasa koşulları el verdiğinde vergiyi kullanıp bu sürece katkıda bulunabiliriz. Zamanlama olarak doğru olduğuna inanmıyorum. Önümüzdeki dönemde oturup daha adil vergi sistemi konusunda ciddi adımlar atacağız. Kamu harcamalarını nasıl verimli alanlara kanalize edebiliriz, tasarruf harcamamak değildir aslında kamuda. Tasarruf kaynakların doğru alanlara yönlendirilmesidir. Gereksiz harcamaların da kaldırılmasını içeriyor. Türkiye'nin altyapısına yatırım yapacağız. Şu anda yüzde 40 vergi getirmiyoruz, piyasa koşullarına bakacağız. Liralaşmanın ana motoru para politikasındaki rasyonelleşmedir. Liraya güveni portföyde daha ağırlıklı TL tutmanın yolu tabi ki para politikası üzerinden geçiyor. Burada bir yıl sonraki enflasyonu çıpalayacak yapı içinde gidiyoruz"

ÖTV VE DİĞER VERGİ ZAMLARI

ÖTV diğer vergi zamlarına da değinen Bakan Şimşek, "Programın ana bileşeni dezenflasyondur. Faizler arttı, enflasyon yükseliş trendinde. Para politikası gecikmeli olarak çalışıyor. Bugün gidin ABD'de, İngiltere, AB'deki deneyimlere bakın. Bütün ülkelerde parasal sıkılaşma başlar fakat enflasyon yükseliş trendini bir süre korur ve daha sonra düşmeye başlar, hemen etkili olmuyor, gecikmeli oluyor. Sadece zamana ihtiyacımız var. Aktarım mekanizmasını zorlaştıran bir iki faktör var. Bunlardan biri KKM, birisi de Türkiye'de mevduatların önemli kısmı döviz cinsinden. Para ikamesi var. Bu iki faktör Türkiye'de aktarım mekanizmasını bir miktar zayıflatmış durumda. Para politikasında iyileştirmeyle birlikte gelecek senenin ikinci yarısından itibaren çok güçlü dezenflasyon sürecine gireceğiz. Tabi ki baz etkisi olacak. Bütçeyi düzeltmek için KDV, akaryakıtta ÖTV gibi enflasyonu artıran vergi artışlarına gittik. Bu vergi artışları tekrarlanmayacak, gelecek sene sistemden çıkmış olacak. Deprem Şubat ayında oldu ama enkazın kaldırılması zaman alıyor. Depreme ilişkin güçlü kaynak aktardığımız, şehirleri yeniden imar edelim çabamız bazı ürünlerin fiyatlarını artırdı. İnşaat malzemelerinin fiyatları arttı. İnşallah Türkiye bir daha deprem görmez, bunlar baz etkisi. Esas etki, para politikasındaki güçlü etkisyle gecikmeli devreye girmesi" dedi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç