Mehmet Şimşek: Tüm çalışan ve emeklilerin alım güçleri artırılacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Mehmet Şimşek: Tüm çalışan ve emeklilerin alım güçleri artırılacak

Tüm çalışan ve emeklilerin maaşları artırılacak alım güçleri iyileştirilecek. Açıklama Bakan Mehmet Şimşek'ten geldi.

Ekonomi 1 Haz 2024 13
Mehmet Şimşek: Tüm çalışan ve emeklilerin alım güçleri artırılacak

Tüm çalışanların alım gücü yükseltilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek bir son dakiak açıklamasında bulundu ve yılın ilk çeyreğinde ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi. Bakan Şimşek açıklamasında büyümeden vatandaşların da faydalanacağını söyledi.

Bakan yaptığı açıklamada ülke ekonomisinin 2024 yılı ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 5,7 büyüdüğünü söyleyerek, "Yıllıklandırılmış milli gelir 1 trilyon 158 milyar dolara ulaştı. Uyguladığımız rasyonel, öngörülebilir ve kurala dayalı politikalarla ekonomimiz daha dengeli ve sürdürülebilir bir büyümeye doğru ilerliyor. İç talebin büyümeye verdiği katkı 4,1 puan iken, net dış talebin katkısı 5 çeyrek sonra pozitife dönerek 1,6 puan oldu. Aynı dönemde yatırımlar yüzde 10,3 artarken, makine ve teçhizat yatırımları aralıksız büyümesini on sekizinci çeyreğe taşıdı. Mal ve hizmet ihracatı yüzde 4 büyüdü" ifadelerini kullandı.

Dengeli bir büyüme planladıklarını söyleyen Bakan Şimşek, "Sanayi katma değeri yüzde 4,9 arttı. Yüksek teknolojili üretimin bu dönemde yıllık yüzde 21 büyüme kaydetmesi katma değer artışı için cesaret verici. İlk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 46 bin kişi ilave istihdam sağlandı. Mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı son 44 çeyreğin en düşük seviyesi olan yüzde 8,7'ye geriledi. Yılın ikinci çeyreğine ilişkin göstergeler ekonomideki dengelenmenin devam ettiğine işaret ediyor. 2024 yılı genelinde net dış talebin pozitif katkı verdiği dengeli bir büyüme öngörüyoruz" dedi.

MAAŞLARA İYİLEŞTİRME

"Vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracağız" diyerek açıklamasını sürdüren Bakan Şimşek, fiyat istikrarının sağlanması ile alım gücünün de artırılacağını söyleyerek şunları söyledi:

"Programımız sayesinde dengelenen büyüme kompozisyonu, düşen cari açık, artan güven, iyileşen beklentiler ve hızlanan dış kaynak girişi dezenflasyona önemli katkı sağlayacak. Fiyat istikrarına doğru yol aldığımız bu süreçte yapısal reformlara hız vererek katma değerli üretimi ve verimlilik artışını desteklemeye devam edecek, vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracağız"

Yorumlar (13)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 54 Gün Önce
kiralar bel büküyor artık insanlar önce kira parasına çalışıyor karın tokluğu ikinci plan oldu ev sahipleri vergi vermemek için elden kirayı talep ediyor kabul etmezsen çık evimden diyor biz bu ülkenin vatandaşıyız devletimiz bizleri görmezden gelmesin kirada oturanlarin yüzde yüzü işçi çalışarak emek vererek ureterek yok oluyoruz
Ziyaretçi 54 Gün Önce
2008 yılında asgari ücret 608 lira iken kira 100 liraydi la neredeyse asgari ücretin 3te 1iydi yıl olmuş 2024 asgari ücret 17bin 2 lira kira 15 bin 3te 2çeyreği lan insan allahtan korkar be hiçmi Allah korkunuz yok hiçmi toprağın altını düşünmüyonuz
Ziyaretçi 55 Gün Önce
20. mas 15 kira elleriniz şu aç kaldık mansalalh
Ziyaretçi 55 Gün Önce
alllah için kiraları durdurun 15 kira olurmu alllah için devlet istese herseyi yapar
Ziyaretçi 55 Gün Önce
bence zam değilde kira.lara bir el atarsanız çok güzel olur insanlar kiraya çalışıyor alllah cc için kiralara el atın lutfen