Mehmet Şimşek sonrası ilk Dolar TL tahmini geldi: Yükselecek mi düşecek mi 2023
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Mehmet Şimşek sonrası ilk Dolar TL tahmini geldi: Yükselecek mi düşecek mi 2023

Son dakika haberi: Mehmet Şimşek'in ekonominin başına tam yetkili olarak gelmesinden sonra ilk dolar TL tahmini geldi. Peki dolar yükselir mi düşer mi?

Döviz 4 Haz 2023 13:13 0
Mehmet Şimşek sonrası ilk Dolar TL tahmini geldi: Yükselecek mi düşecek mi 2023

Son dakika: Mehmet Şimşek sonrası ilk dolar TL tahmini geldi.

Önceki gün kabine açıklandı ve açıklanan kabineden sonra en merak edilen isim belli oldu. Mehmet Şimek tam yetki ile Hazine ve Maliye Bakanı oldu Bu durum sonrası piyasaların nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyordu. Peki Mehmet Şimşek sonrası dolar yükselir mi düşer mi? Dolar TL bugün kaç TL oldu?Dolar kaç TL olacak?

Ünlü Ekonomist Hatice Kolçak yaptığı son dakika açıklamasında dolar tahminini paylaştı ve şu ifadeleri kullandı:

"Mehmet Şimşek tam yetkili atandı. Tam yetki nda. Bundna sonra oluşacak tüm politikalarda hiçkimsenin bir şeyi yok. Faizler de artabilir başka şeyeler de olabilir Çünkü tam yetki ona verildi. Buradan bakınca bağımsızlık gibi görünse de, orta ve uzun vadede baktığımızda olası bir ekonomi modeli durumunda çok rahat bir manevra alındı. Bu tam yapılanların hepsinin sorumluluğu MEhmet Şimşek'e bırakılmış oluyor. Peki bu politikayı ne kadar sürdürebiliriz? Yerel seçim geliyor çok önemli. Yerel seçimler genel seçimler kadar önemli. Seçime gidilirken başka bir para politikası uygulaabilir. Ama genelde seçime giderken rahat bir politika izleniyor.

Mehmet Şimşek'in ilk sözleri: "Türkiye2nin rasyonel bir zemine dönme dışında seçenei kalmadı. Kurala dayalı Türkiye ekonomisi, özlenen refaha dönmede önemli. Makro finansal istikrarı öncelik hale getireceğiz. Zaman kaybetmeneden çalışmaya başlayacağız. Enflasyonu hemen tek haneye düşürmeye çalışacağız"

Bu açıklamaya bakacaksak, ortodoks modele geri döneceğiz diyor. Kurallara dayalı ekonomi. Makro finansal istikrarı önceleyeceğiz diyor. Bu cümleler bilmediğimiz şeyler değil. Şimdiye kadar çok fazla denedik. Heterodoks denedik. İstikrarı olmayan, seçime giderken mikro çalışmalarla, manuel yöntemlerle, yapılan ara regülasyonlarla ilginç bir modelle geldik Şimdi Mehmet Şimşek'te olay, birkaç ay, yaz aylarını göreceğiz. Seçime gidiyoruz. Naci Ağbal dönemini de hatırlayın. Kısa sürmüştü. Ama ben kısa süreceğini sanmıyorum. Sıkı para politikası ile seçime gireceğimizi düşünmüyorum Bundan sonra şunu görüyoruz. Değişimler olacak bundan sonra. Klasik ekonomi modeline geri dönüş.

Peki geçiş kolay olacak mı? Hayır kademeli olacak. Bir kere Mehmet Şimşek'in önünde birtakım problemler var. 1 Enflasyon. 2 Ödemeler dengesi. Para politikası. Heterodoks ile gelen regülasyonlar var. Onların düzelmesi lazım. Yabancıları çekmemiz lazım. Tam yetkili Şimşek şimdi neler yapacak.

DOLAR KURU

"Bana göre Mehmet Şimşek ismi güvenilir isim. Zaten bilinen, güvenilir isim olduğu için geldi. Borsada geçen hafta Mehmet Şimşek fiyatlaması vardı. İlk etapta içeriyi toparlarken dışarıdan da para ya da yatırımcı getirecek. Yatırımcı gelip hemen üretime girmez. Ama kısa dnemde hızlı çözümler. Para borsaya, euroondlara gelir. Ülkeye rezervlerin gelmesi öncelik olacak. Dolar 21 TL oldu zaten. Kapalıçarşıda baktığımızda 21. Ekranda 20.90'ın üzerinde. Bankalarda makas 21'in üzerinde. Kur zaten artmaya başladı. Geçen hafta hızlıca 19'lardan 20'lere geldi. Dolarda yükselişin devam edeceğini öngörüyorum NET. Yabancı bu kurdan Türkiye'ye gelmez. Doların artması lazım. Korkunç bir dış ticaret açığı verdik. 5 ayda 55 milyar dolar civarında dış ticaret açığı veriyoruz. Kurun yukarı çıkması lazım. Ve buna izin verdiler. Peki ne kadar gider. 24-25'leri konuşuyorduk. 30'lara kadar beklenti var. Ama öyle bir anda fırlamasından çok, bir anda fırlama olursa geri gelir. Ama kademeli yukarı çıkış olur. Önce 23-25'lere kademeli izin verilir sonra hızlı çıkış olabilir. 27-28'ler hatta 30'lara kadar çıkabilir. 30'lara gelirse kalıcı olmaz oradan düşer"

İşte Hatice Kolçak'ın son dakika açıklaması ve tahminleri ile yorumları:

Finans7.com |Ankara
Sorumluluk reddi beyanı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyei değildir.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç