Mecliste Gündem Asgari Ücret ve EYT: Emeklilikte Yaşa Takılanlar En Son
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Mecliste Gündem Asgari Ücret ve EYT: Emeklilikte Yaşa Takılanlar En Son

Emeklilikte yaşa takılanları ve asgari ücrete ek zam konusunda TBMM'den önemli son dakika açıklamaları geldi. Açıklamada mecliste görüşülecek konuların sıralamasına yer verildi.

Siyaset 31 Mart 2022 18:09 1
Mecliste Gündem Asgari Ücret ve EYT: Emeklilikte Yaşa Takılanlar En Son

Meclis'te art arda EYT ve asgari ücret açıklamaları.


Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bugünkü oturumunda gündem seçim yasası olacaktı. Seçim yasasının maddelerine geçilmeden önce söz alan milletvekilleri, son günlerde gelen asgari ücret açıklamalarına değindi. Muhalefet Milletvekilleri, işçilerle dalga geçildiğini, önce ek zam yapılacağının söylendiğini, ancak Çalışma Bakanı'nın asgari ücrete ek zam konusunda şu anda bir çalışma olmadığını söylediği, bunun kabul edilemez olduğunu ifade ettiler.


MUHALEFETİN ELEŞTİRİLERİ


Muhalefet partileri bugün TBMM'de yaptıkları konuşmalarda asgari ücret ve EYT ile ilgili şunları söyledi:


ENGİN ÖZKOÇ: "Sayın Akbaşoğlu, daha dün asgari ücretle ilgili ek zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya şöyle karşılık vermiştiniz: “Asgari ücretle de ilgili inşallah değerlendirmeler yapılarak yılın ikinci yarısında, 1 Temmuzda memur ve emeklilerimize biliyorsunuz bir maaş artışı söz konusu olacak. Hem enflasyon artı yüzde 6 ilave, bununla beraber de bir refah payını da içine alacak şekilde temmuzda memur ve emeklilerimize bir maaş düzenlemesi yapılacak. Bu bağlamda, asgari ücretli kardeşlerimizin durumu da ele alınarak bu değerlendirmeler kamuoyuyla paylaşılacak.” demiştiniz. Bugün Sayın Recep Tayyip Erdoğan yani AKP Genel Başkanı bunun doğru olmadığını söylüyor. “Asgari ücret için vakti geldiğinde tartışılır ama bu henüz bizim programımızda yok.” diyor. Üç dört ay önce de biliyorsunuz “EYT sorununu çözeriz, çözüyoruz.” demiştiniz, hemen arkasından, Çalışma Bakanı aynı gün “Böyle bir çalışmamız yok.” demişti. İnsanlar açlıkla, hayat pahalılığıyla mücadele ediyor. Neden halkın duygularıyla, algısıyla gerçekten böyle dalga geçiyorsunuz, bunu kamuoyuna açıklarsanız çok seviniriz."


VELİ AĞBABA: " Dün asgari ücretin artırılacağını söyledi, bugün reisi cevap verdi, “Öyle bir şey gündemimizde yok, asgari ücret yıl sonu ayarlanacak.” dedi. "


HAKKI SARUHAN OLUÇ: önce Sayın Cahit Özkan’dı, sonra da Sayın Akbaşoğlu- basın toplantısı yapıp asgari ücretle ilgili “İnşallah yılın ortasında yeni değerlendirmeler yapacağız.” şeklinde açıklamalar yaptılar ve halkı gerçekten aldatmaya tevessül ettiler. Niye diyeceğim, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan demiş ki: “Ben vatandaşıma onu aldatacak yani yapmayacağımız veya yapamayacağımızı bir şey söylemeyi doğru bulmam, asgari ücreti tespit için bir Komisyon var, bunun vakti aralıktır.” Buyurun, herhâlde bir uyumsuzluk var Grup Başkan Vekilleri ile Cumhurbaşkanı arasında."


HÜKÜMETTEN CEVAP


Muhammet Emin Akbaşoğlu EYT ve asgari ücret ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:


"Asgari ücretle ilgili gündeme getirilen hususlar var, bunun da yıl ortasında değerlendirilebileceğini Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade etmişlerdi, bunu aynen tekrarlıyorum; bu kadar. Sayın Cumhurbaşkanımız ne söz verdiyse bunu yerine getirmiştir ve yerine getirecektir. Bu konuyla ilgili 5 adım atacağımızı ifade ettik. Bu konuyla ilgili, asgari ücrete ilişkin gerektiğinde değerlendirmenin yapılabileceğini söyledik. Burada çarpıtanlar biz değiliz, bizim aramızda da tam bir uyum söz konusudur.


EYT SON SIRADA


Akbaşoğlu açıklamasının devamında ise "Biz verdiğimiz sözleri hep yerine getirdik, dedik ki: “Beş adım atacağız; asgari ücret, memur ve emeklilerin maaşlarının düzenlenmesi, 3600 ek göstergenin neticelendirilmesi, sözleşmeli personelin durumunun ele alınması ve EYT’li kardeşlerimizin durumunun ele alınarak 2022 yılı içerisinde bunların ne yapılacağıyla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi.” Sözümüze sıralama ve süreç yönetimi olarak aynen devam ediyoruz; ikisini yerine getirdik, üçüncüsü olan 3600 ek göstergeyi de neticelendireceğiz. Ondan sonra da bahsettiğim çalışma takvimine uygun bir şekilde bunları ele alacağız." dedi.


Bu açıklamaya bakacak olursak EYT'nin ek gösterge ve sözleşmeli personellerin durumundan sonra gündeme gelmesi bekleniyor. Meclisin 5 konudaki son gündem maddesi bu olacak.


Faizsiz 2 yıl ertelemeli kredi başvurusu e Devlet'te... Detaylar için TIKLAYIN


Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 14 Ay Önce
Eyt SahaSolaAtmayiZamanindaCikarin