Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri ve Bulaşma Yolları Açıklandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri ve Bulaşma Yolları Açıklandı

Maymun Çiçeği hastalığının bulaşma yolları ve belirtileri ile kuluçka evresi hakkında son dakika açıklaması geldi.

Sağlık 30 Haz 2022 11:21 0
Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri ve Bulaşma Yolları Açıklandı

Bu belirtilere dikkat: İşte maymun çiçeği hastalığı bulaşma yolları ve belirtileri.

Türkiye'de ilk maynum çiçeği vakası görüldü. İlk vakanın görülmesinin ardından en çok araştırılan konu, maymun çiçeği hastalığının bulaşma yolları ve belirtileri oldu. Biz de finans7.com olarak bu yazımızda iki konuya değindik.

BULAŞMA YOLLARI

Maymun Çiçeği hastalığı bulaşma yolları hakkında Bakan Koca, "Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. BİLİNDİĞİ GİBİ, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor." dedi ve hastalığın yakın fiziksel temasla bulaştığını söyledi. 

İnsandan insana vücut sıvıları ile bulaşıyor bu hastalık. Solunum yolundan , yani ağırdan çıkan sıvılarla da bulaşabiliyor. Ancak bu virüs, korona gibi havada kalan bir virüs değil. Havada aılı kalmıyor. O yüzden bulaşması için çok yakın temas gerekiyor. 

Semptom gösteren kişi ile fiziksel yakınlık kurmanız durumunda ublaşıyor. 

Virüsün bir kuluçka evresi var. Bu kuluçka evresi 21 güne kadar çıkabiliyor. Ama virüs kuluçka devresinde bulaşıcı olmuyor. Bu, bu virüsü koronavirüsten ayıran çok önemli bir özellik. Virüsün bulaşması için semptomların bir miktar başlamış olması lazım.

FETİŞ FESTİVALİNDEN YAYILDI İDDİASI

Belçika’da maymun çiçeğine dair şaşırtıcı bir gelişme yaşanmıştı. Ülkedeki vakaların bazıları ‘Darklands fetiş festivali’yle ilişkilendirildi. 4-9 Mayıs’ta Anvers’te düzenlenen festivalde ülke içinden ve yurt dışından, çoğunluğu erkeklerden oluşan 10 bin ziyaretçi katılmıştı. Sosyal medyada açıklama yayımlayan festival yönetimi, iki hafta önce festivale katılan kişilerin grip benzeri şikayetler ve ciltte kabarcıklar gibi belirtilere karşı dikkatli olmalarını istedi.

BELİRTİLERİ

Hastalığın belirtileri şu şekilde açıklandı:

  • Yüksek ateş
  • Baş, sırt ve kas ağrıları
  • Lenf bezlerinde şişlikler
  • Yorgunluk hali
  • Üşüme ve titreme
  • Ciltte su çiçeğine benzer, su dolu küçük kabarcıklar şeklinde görülen döküntüler

İlk semptomların ortaya çıkışı 5 ile 21 gün aralığında  En yaygın belirtiler ise 6 ile 13. günler arasında ortaya çıkıyor. 

Bu belirtiler varsa kimse temas kurmadan bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç