Maymun Çiçeği Türkiye'de: İşte Vaka Sayısı ve En Çok Bulaştığı Yol
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Maymun Çiçeği Türkiye'de: İşte Vaka Sayısı ve En Çok Bulaştığı Yol

Türkiye'de maymun çiçeği vaka sayısı hakkında son dakika açıklaması geldi. Açıklama ve son bilgiler yazımızda.

Sağlık 26 Tem 2022 23:28 0
Maymun Çiçeği Türkiye'de: İşte Vaka Sayısı ve En Çok Bulaştığı Yol

Son dakika : Türkiye'de maymun çiçeği vakası.

DSÖ koronavirüsten sonra maymun çiçeği virüsü konusunda da küresel acil durum ilan etti. Amerika, Kanada, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerde ciddi oranda görülen maymun çiçeği vakalarının ardından alınan küresel acil durum ilanından sonra Türkiye'de kaç vaka olduğu araştırılmaya başlandı. 

İLK VAKA 30 HAZİRAN'DA AÇIKLANMIŞTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Haziran gününde yaptığı açıklamada ilk maymun çiçeği vakasının görüldüğünü söylemişti.

Konu ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulunan Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Cumhuriyet Gazetesi'nekonu ile ilgili bilgi verdi. Yavuz açıklamasında Türkiye'deki vaka sayısının 2'ye yükseldiğine dair bilgiler olduğunu söyledi. Bakanlık ise bu konu ile ilgili bilgi olmadığını söyledi. 

Vaka sayısı ve hastalığın durumu ile ilgili Cumhuriyet Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol , vaka sayısının sınırlı olduğunu ve konunun dikkate alınmadığını söyledi. 

Prof. Dr. Şenol vaka sayısı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Virüs, sessizce yayılıyor ve yayılımı hızlanıyor. DSÖ, çok sayıda ülkede yayılınca hem farkındalığın artırılması hem de ülkelerin birbirine gerektiği durumlarda yaptırımları uygulayabilmesi, yasal çerçevenin ve düzenlemenin iyi çizilebilmesi bakımından halk sağlığı için acil durum ilan etti. Bu hem daha dikkat çekici hem de daha kurallı bir izleme getirecek." ifadelerini kullandı. 

1-2 VAKA VAR AMA DOĞRULAYAMADIK

Davutoğlu Şenol açıklamasının devamında vaka sayısına değindi ve "Bize yansıyan, maymun çiçeği olduğunu düşündüğümüz ve taradığımız 1-2 vaka olduğu, ancak bunu doğrulayamadık. DSÖ uyarıyor; Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde çok sayıda vaka görüldü. Almanya'dan bize çok fazla ziyaretçi geldi.” dedi.

ŞÜPHELİ VAKALAR VAR

Prof. Dr. Şenol sözlerinin devamında, "Öncelikle tanısal bağ iyi kurulmadı. Vakaların çok görüldüğü ülkeler, artık o beklediğimiz çiçek benzeri görüntü yerine, iltihaplanmış sivilce gibi görüntüleri olan ve bizim basit alerjidir, kıl kökü iltihabıdır diyebileceğimiz vakaların da maymun çiçeği olabileceğini değerlendiriyor. Dolayısıyla, düşündüren bulgulara sahip olanları yoğun bir taramadan geçirmemiz gerekirken; kurgulama iyi yapılamadığı ve oturtulamadığı için düşündüren bulgular için bile tanısal işlem yapamıyoruz." dedi. 

NASIL YOL İZLENMELİ?

Naısl bir yolun izlenmesi gerekitğine de değinen Davutoğlu Şenol, "Maymun çiçeği hastalığı, öncelikle bir halk sağlığı sorunu ve acilidir denmeli. Türkiye bunu şu anda yapmadı. Adeta 'Tek bir vakamız var önemsemeyin, umursamayın' dendi. İkincisi; bütün Halk Sağlığı acilinin, birinci basamağın ve ilgili hekimliklerin bu tanısal donanıma katılması, taramaya katılması ve insanların da kamunun da bu konuda uyarılıp, tanıya gitme konusunda cesaretlendirilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE VAKA SAYISI KAÇ?

Bilim Kurulu Üyesi ve KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz açıklamasının sonunda ise vaka sayısına değindi ve vaka sayısının 2 olduğunu söyeldi.  Prof. Dr. Şimşek Yavuz sözlerinin devamında, "Bu kararın nedeni ülkeleri uyararak önlem almayı sağlamak. Sonuçta bu bir sorun olarak karşımızda duruyor. Belli gruplar riskli olabilir. Özellikle çocuk yaş grubunda ya da bağışıklığı baskılanmış gruplarda kötü sonuçlara neden olabilir. Şu an yayıldığı gruplar bu gruplar değil.

Hastalığın bu gruplardan diğer gruplara geçmemesi için düzenli olarak vakaları bulmak ve ardından yakın temaslıları saptamak gerekiyor. DSÖ aslında bunu söylüyor. Şimdilik sorun yaratmıyor ama ilerleyen dönemlerde önlem alınmazsa sorun yaratabilir. Sınırlı olduğunu düşünmeyin. Bu hastalık yayılma potansiyeli taşıyor. Mesela yurt dışında iki çocukta tanımlandı.” dedi.

EN ÇOK BU ŞEKİLDE BULAŞIYOR

Maymun çiçeği virüsünün en yaygın bulaşma yolunun erkek  erkeğe cinsel ilişki ile olduğuna yer verildi. 

Hastalığın belirtileri şu şekilde:

  • Yüksek ateş
  • Baş, sırt ve kas ağrıları
  • Lenf bezlerinde şişlikler
  • Yorgunluk hali
  • Üşüme ve titreme
  • Ciltte su çiçeğine benzer, su dolu küçük kabarcıklar
Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç