Mayıs Enflasyon Rakamlarına Günler Kala Moody's Yıl Sonu Enflasyon Beklentisini Açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Mayıs Enflasyon Rakamlarına Günler Kala Moody's Yıl Sonu Enflasyon Beklentisini Açıkladı

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşı Moody's tarafından bir açıklama yapıldı ve yıl sonu enflasyon tahminine yer verildi.

Ekonomi 26 Mayıs 2022 20:55 0
Mayıs Enflasyon Rakamlarına Günler Kala Moody's Yıl Sonu Enflasyon Beklentisini Açıkladı

Haziran ayı enflasyonuna günler kala Moody's bir son dakika açıklaması yaptı ve Türkiye'de yıl sonu enflasyonu hakkında önemli değerlendirmelere yer verildi.

Sene başından bu yana rekor kıra kıra gelen enflasyon, son olarak Mayıs ayında yüzde 69.97 seviyesinde geldi. Çarşı pazarda fiyatlar el yakmaya devam ederken gıdada yaz aylarının gelmesi ile birlikte fiyatlar düşmeye başladı. 1 ay önce 30 liraya satılan domatesin kilosu 10 liraya , 40 liraya satılan biberin kilosu ise 7-8 liraya kadar geriledi. Gıdada yaşanan bu gerileme vatandaşa bir nebze olsun nefes aldırırken Mayıs ayı enflasyonunun açıklanmasına günler kala Moody's bir açıklama yapıldı. 

Bugün yayınlanan Global Makro Görünüm 2022-2023 raporı Mayıs Ayı Güncellemesine baktığımızda Türkiye ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullanıldığı görüldü. Türkiye'nin ekonomisi hakkında değerlendirmede bulunan Moody's analistleri, enflasyon hakkında da beklentilerini paylaştı. 

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's tarafından yapılan açıklamda Türkiye'nin 2022 ve 2023 yıl sonu büyüme beklentileri değiştirilmedi. Bu sene yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 3.4 seviyesinde sabit tutulurken 2023 yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 4 seviyesinde gerçekleşti. 

ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Geçen dönem yayınladığı aynı raporunda Türkiye'de yıl sonu enflasyonun yüzde 35 seviyesinde beklendiği belirtilmişti. Ancak bu dönemde enflasyon beklentisi arttırıldı. Önceki döneme göre enflasyon beklentisini yüzde 17'den fazla arttıran Moody's, Türkiye'de 2022 yıl sonu enflasyon rakamının yüzde 52.1 seviyesinde beklediğini duyurdu. 

2023 yılı enflasyon beklentisi ise sabit kaldı. Geçen dönemde 2023 yıl sonu enflasyonu için yüzde 30 diyen Moody's, bu dönemde de 2023 yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 30 seviyesinde olduğunu söyledi. 

MERKEZ BANKASI NE DİYOR?

Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları ile yaptığı yıl sonu enflasyon beklentisine baktığımızda yıl sonu enflasyonun yüzde 57.92 seviyesinde beklendiği görüldü. 

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu geçtiğimiz haftalarda yıl sonu enflasyon beklentilerini güncelledi. Kavcığlu yaptığı açıklamada yıl sonu enflasyon tahminini 42,8 olarak duyurdu ve "Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda yüzde 42,8, 2023 yıl sonunda yüzde 12,9 ve 2024 yıl sonunda ise yüzde 8,3 seviyelerine tekabül etmektedir. dedi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç