Matrah Düzenlemesi, ÖTV İndirimi Değildir
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Matrah Düzenlemesi, ÖTV İndirimi Değildir

Taşıtta ÖTV indirimi ve matrah düzenlemesi hakkında son dakika açıklaması geldi.

Taşıt 30 Ekim 2022 23:42 0
Matrah Düzenlemesi, ÖTV İndirimi Değildir

Matrah düzenlemesi ÖTV indirimi değildir.

Taşıtta fiyat indirimi ÖTV düzenlemesine kaldı. Sıfır araba almak isteyen vatandaşlar bir ÖTV indirimi ya da matrah düzenlemesi beklerken , bu şekilde bir düzenlemeden ikinci el araç piyasası da ciddi şekilde etkilenecek.

ÖTV İNDİRİMİ GÜNDEMDE YOK

Tıklama uğruna birçok iste ÖTV indirimi gündemdeymiş gibi haber yapıyor. Ancak ÖTV indirimi hükümetin gündeminde yok. Bu konuda açıklama CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Kılıçdaroğlu, göreve geldiğinde gençlere ilk arabaları için ÖTV almayacağını söylemişti. Ancak hükümet kanadında bu konuda bir açıklama yapmadı. 

Son açıklamalar ise ÖTV indiriminin olmadığını gösteriyor.

MATRAH DÜZENLEMESİ: BELKİ

Geçen haftalarda Haber Türk, bir matrah düzenlemesinin gündemde olduğunu söyledi. Ancak hükümet kanadı bu konuda bir açıklama henüz yapmadı. 

NATRAH DÜZENLEMESİ ÖTV İNDİRİMİ DEĞİLDİR

Matrah düzenlemesi , ÖTV indirimi gibiymiş gibi veriliyor. Ancak bu ÖTV indirimi değildir. Araçların vergisiz fiyatına göre girdikleri ÖTV dilimleri var. Güncel ÖTV matrah dilimleri şu şekilde:

  • ÖTV matrahı 120 bin lirayı aşmayan otomobiller yüzde 45
  • 120 bin lirayı aşıp 150 bin liraya kadar olanlar yüzde 50
  • ÖTV matrahı 150 bin lira ile 175 bin lira arasında olan araçlar için ise oran yüzde 60
  • 175 bin lira ile 200 bin aralığında olan araçlar da yüzde 70
  • ÖTV matrahı 200 bin lirayı aşan otomobiller yüzde 80

Yani bunu basitçe anlatmak gerekirse vergisiz fiyatı 120 bin liranın altında olan araca yüzde 45 ÖTV eklenir. 200 bin lirayı aşan araçlar için ise yüzde 80 ÖTV alınır.

Emtia fiyatlarında , enerjide , tedarikte yaşanan sıkıntılar ve döviz kurunda yaşanan ciddi yükseliş nedeniyle araçların vergisiz fiyatları zamlandı. Bu nedenle Türkiye'de şu anda satılan hemen hemen tüm arabalar yüzde 80 ÖTV diliminde. Ancak bu rakamlar değiştirilirse , ÖTV matrahı aşam kısımlar yükseltilirse araçlar bir alt vergi dilimine girecek ve fiyatları en az vergi kısmından yüzde 10 düşecek.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Emre Özpeynirci, ÖTV indirimi şeklinde verilen bir habere tepki gösterdi ve  "Ya tıklanma uğruma yapmayın etmeyin. Bu tip haberleri bugün bir çok sitede gördüm. Kopyala yapıştır. Ortada ne bir ÖTV indirimi ne de matrah güncellemesi söz konusu. Ayrıca matrah güncellemesi bir ÖTV indirimi değildir, sürekli aynı şeyleri yazmaktan bıkmadınız mı" dedi.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç