Maske ve Sokağa Çıkma Yasağı Nedeniyle Kesilen Para Cezalarının İptali ve Geri Ödenmesi TBMM'de
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Maske ve Sokağa Çıkma Yasağı Nedeniyle Kesilen Para Cezalarının İptali ve Geri Ödenmesi TBMM'de

Maske ile sokağa çıkma yasağı nedeniyle kesilen para cezalarının iptali ve ödenen paraların faizi ile iadesi için kanun teklifi hazırlandı.

Siyaset 20 Nisan 2022 18:42 0
Maske ve Sokağa Çıkma Yasağı Nedeniyle Kesilen Para Cezalarının İptali ve Geri Ödenmesi TBMM'de

Kesilen sokağa çıkma yasağı ve maske cezalarının iptal edilmesi, kesilen ceza ödenmişse o paraların vatandaşlara iade edilmesi için bir kanun teklifi hazırlandı.


Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atilla Sertel tarafından bir kanun teklifi hazırlandı. Hazırlanan kanun teklifinde korona yasaklarına uymayanlara kesilen para cezalarının iptal edilmesi ve cezasını ödeyenlerin ise paralarının iade edilmesi öngörüldü. Söz konusu teklif bugün TBMM'ye sunuldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan kanun teklifi , ilk inceleme sonrası Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edildi. Komisyona gelen teklifin tam metni bugün yayımlandı.


Komisyonun sayfasında yayımlanan kanun teklifine baktığımızda kanun teklifinde Atilla Sertel'in imzasının olduğu görüldü. İzmir Milletvekili Sertel'in imzası ile gelen Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ile Kabahatler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde önemli maddeler, binlerce kişiyi ilgilendiren af meselesi yer aldı. Söz konusu teklifte, koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan kapanma kararlarına, sokağa çıkma yasağı ile maske kısıtlamasına uymayan vatandaşlara kesilen para cezasının iptal edilmesi ve cezasını ödeyenlerin bu paralarının geri verilmesi amaçlandı.


Kanun teklifinin üzerinde ise şu ifadelere yer verildi: "Teklif ile, Kovid-19 salgınıyla mücadele amacıyla alınan tedbirler kapsamında maske takma zorunluluğuna ve sokağa çıkma yasağına uymayanlara verilen idari para cezalarının tahsilatından vazgeçilmesi ve tahsil edilenlerin iade edilmesi amaçlanmaktadır."


Teklifin detaylarına baktığımızda ise vatandaşların zor günler geçirdiği, kesilen cezaların birçoğunun maddi sıkıntılar nedeniyle ödenmediği, bu nedenle vatandaşların bu borçlarının cezalarının iptal edilmesi gerektiğine yer verildi. Kanun teklifinde uygulanması istenen geçici maddeler şu şekilde oldu:


"MAddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar bu kanunun 282 nci maddesi ile covid 19 salgınıyla mücadele amacıyla alınan tedbirler kapsamında maske takma zorunluluğuna ve sokağa çıkma yasağına uymayanlara verilen idari para cezalarının asılları ile asıl alacağı bağlı fer'i alacaklarının tamamının tahsilatından vazgeçilir. Tahsil edilen idari para cezaları tahsil tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faizi ile birlikte iade edilir."


"Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar bu kanunun 32 nci maddesine göre covid 19 salgınıyla mücadele amacıyla alınan tedbirler kapsamında maske takma zorunluluğuna ve sokağa çıkma yasağına uymayanlara verilen idari para cezalarının asılları ile asıl alacağı bağlı fer'i alacakların tamamının tahsilatından vazgeçilir. Tahsil edilen idari para cezaları tahsil tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faizi ile birlikte iade edilir."


İşte kanun teklifinin tam metni:



Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç