'Maaşlar Aylık Belirlenmeli, Toplumsal Çöküşün Eşiğindeyiz'
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

'Maaşlar Aylık Belirlenmeli, Toplumsal Çöküşün Eşiğindeyiz'

Ünlü İktisatçı Boratav yaptığı son dakika açıklamasında , maaşların ve tarımsal ödemelerin aylık belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomi 7 Nisan 2022 11:03 0
'Maaşlar Aylık Belirlenmeli, Toplumsal Çöküşün Eşiğindeyiz'

Ünlü iktisatçıdan dikkat çeken bir son dakika açıklaması geldi: Toplumsal çöküntünün eşiğindeyiz.


Ünlü İktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav bir açıklama yaptı. Mart ayında yayımlanan rekor enflasyonun, halk sınıflarının kaldıramayacağı bir baskı oluşturduğunu söyleyen Boratay, maaşlarda aylık düzenlemeler yapılması, tarımsal destek ödemelerinde de bu aylık düzenlemelerin yapılmasının artık zorunlu hale geldiğini söyledi.


Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'a konuşan ünlü İktisatçı Boratov, yüzde 61 ile son 20 senenin zirvesine çıkan enflasyon rakamlarının seyrini tahmin etmenin ya da bunu tartışmanın herhangi bir anlamı olmadığını söyledi. Enflasyon baskısının artık halk sınıflarının kaldıramayacağı seviyeye çıktığını söyleyen Boratov, enflasyonun düzeltilmesinde öncelikle bunun kabullenmesi gerektiği, daha sonra düzeltmelere başlanması gerektiğini söyledi. 6 ay içerisinde bir enflasyon farkı verilmesinin, kayıpları gidermeyeceğini söyleyen Boratav, bunun kayıpları telafi etmeyeceğini de sözlerine ekledi.


Hükümet kanadından gelen altı ayda bir enflasyon farkı ile kayıplar telafi ediliyor açıklaması sadece memur ile emeklileri kapsıyor. Bu konuya eleştiride bulunan Boratav, asgari ücretlilerin, memur maaşlarının, toplu sözleşme kapsamındaki maaşların, tarımsal destek ödemelerinin hep beraber ele alınması gerektiğini ve buna göre iyileştirme yapılması gerektiğini söyledi. Düzenlemenin de artık altı ayda bir yapılmasının mümkün olmadığını söyleyen Boratav, ayarlamaların aylık olarak yapılması gerektiğini söyledi.


BÜYÜK BUNALIM

Boratav açıklamasının devamında, halkın hemen hemen tüm kesimlerinin kaldıramayacağı büyük bir bunalım içinde olduğunu ve bunalımın dibine doğru sürüklendiklerini söyledi.


ŞİRKETLERİN KARI KATLANIYOR

Enflasyon rakamlarına karşı aylık ayarlamalar yapılması gerektiğini söyleyen Boratav, bu mekanizmanın hemen yürürlüğe alınması gerektiğini söyleyerek, "Aksi halde yöneticilerin de dahil olduğu genel bir toplumsal çöküntünün eşiğindeyiz” ifadelerini kullandı.


Bu ortamda borsada yaşanan yükselişin de sağlıklı olmadığını söyleyen Boratav, “Bu büyük felaketten, toplumsal yıkımdan zarar görmeyen büyük bir kesim var. Şirketlerin son bir aydaki kazançlarının artışını izleyin. Bankalar son bir yıldaki kârlarını yüzde 323 oranında artırdılar. Demek ki toplumunun, çalışanların çoğunluğu sefalete sürüklenirken bir başka kesim hayatından memnundur.” ifadeleri ile açıklamasını sonlandırdı.


Mart ayında enflasyon yıllık yüzde 61'in üzerinde gelerek son 20 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç