KYK Burs ve Öğrenim Kredilerine Zam Gelecek Mi 2022? Ne Kadar Olacak?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

KYK Burs ve Öğrenim Kredilerine Zam Gelecek Mi 2022? Ne Kadar Olacak?

KYK bursu alan milyonlarca genç Asgari ücret ve memur emeklilere yapılan ara zam sonrasında beklentiye girdi. Peki KYK burs ve kredileri yeni eğitim öğretim yılında zamlanacak mı? İşte detaylar...

Eğitim 28 Tem 2022 17:14 0
KYK Burs ve Öğrenim Kredilerine Zam Gelecek Mi 2022? Ne Kadar Olacak?

KYK bursu alan milyonlarca genç Asgari ücret ve memur emeklilere yapılan ara zam sonrasında beklentiye girdi. Peki KYK burs ve kredileri yeni eğitim öğretim yılında zamlanacak mı? İşte detaylar...

Türkiye'de enflasyonun yüksek gelmesinin ardından sene başında zamlanan asgari ücrete haziran ayında bir ara zam daha yapıldı. Diğer yandan memur ve emeklilere de haziran ayında toplu sözleşme gereği enflasyon farkı ile birlikte zam yapıldı. Şimdi gözler KYK burslarına çevrildi. Peki, KYK bursuna zam gelecek mi?  İşte detaylar…

KYK BURSUNA ZAM GELECEK Mİ?

Sene başında zamlanan KYK burs ücretleri 2022 Ocak ayı itibariyle zamlı ödenmeye başlandı. Diğer yandan enflasyon oranlarının beklenilenin üzerinde gelmesiyle sene başında belirlenen asgari ücrete haziran ayında yüzde 30 oranında zam yapıldı.

Asgari ücret ile birlikte devlet tarafından yapılan pek çok ödemeye de zam gelirken, gözler KYK burs ücretlerine çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan 18 Temmuz Pazartesi gerçekleşen Kabine toplantsının ardından önemli açıklamalarda bulundu.

KYK borçlarına ilişkin açıklama yapan Erdoğan, KYK borçları üzerinden faizlerin kaldırıldığını ve öğrencilerin artık sadece aldıkları ana parayı ödeyeceklerini duyurdu.

Göreve geldikleri yıllarda KYK kredi ve burslarının 45 TL olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sene başı itibariyle burslara zam yapıldığını önümüzdeki sene başında yine zam yapılacağını kaydetti. 

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KYK bursu açıklaması:

"Bu yıl 520 binden fazla gencimiz burs, 800 binden fazla gencimiz öğrenim kredisi alarak eğitim öğrenimine devam etmiştir. Öğrencilerimiz lisansta 850 TL, bu göreve geldiğimizde 45 liracıktı, yüksek lisansta 1700 lira, doktora da 2550 lira kredi ya da bıurs alıyor. Yılbaşında bu rakamalrı revize edeceğiz, yükselteceğiz. Kredilerin geri ödemeleri mezuniyetten 2 yıl sonra başlıyor. Bu sürede öğrenci sigorta girişi olan işe başlamamışsa E-Devlet üzerinden ödemeyi erteleyebiliyor. Yıllık güncelleme yurt içi fiyat endeksi farkına göre yapılıyordu, faiz uygulaması yapmadık. Ama Bay Kemal utanmadan, sıkılmadan faizden bahsediyor. Sıkıyorsa gel bunu ispatla, kimden faiz almışız ortaya koy. Son dönemde enflasyonun yükselmesi öğrenim kredisi güncellemelerinde beklenmedik rakamların ortaya çıkmasına yol açtı. Haftalar öncesinden talimatları verdik. Kabine toplantımızda kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyona farkı ya da faiz oranı olmaksızın sadece alınan kredi tutarı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani ana para. Kredi geri ödemesi yapan gençlerimiz faydalanacak. Toplamda 26 milyar liranın üzerindeki bir yükü gençlerimizin üzerinden kaldırmış oluyoruz. 3 milyon 157 bin gencimizin öğrenim kredi sorununu kökten çözmüş oluyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren kredi ödemesi başlayacak öğrenciler artık sadece aldıkları kredi miktarından sorumlu olacaklar."

2022 KYK BURS ÜCRETLERİ NE KADAR?

KYK burslarına 2022 Ocak ayı itibariyle yapılan zam ile

Lisans öğrencilerinde 850 TL,

Yüksek lisans öğrencileri 1700 TL,

Doktora öğrencileri 2550 TL ödenmeye başlandı.  

Sizce KYK burslarına ara zam yapılmalı mı? Yorumlar kısmından yazın.

KYK burs ve kredi ödemelerine zam açıklaması geldiğinde bildiirmle haberdar olmak için mobil uygulamamızı indirin;

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Huawei için >>> TIKLAYIN

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç