KYK Borçları Ne Olacak? Son Dakika Bilgisi Geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

KYK Borçları Ne Olacak? Son Dakika Bilgisi Geldi

Son dakika haberi: KYK Borçlarına ne olacağı , faizlerin silinip silinmeyeceği konusunda ilk bilgi geldi.

Son Dakika 14 Tem 2022 08:33 4
KYK Borçları Ne Olacak? Son Dakika Bilgisi Geldi

KYK borçlarına ne olacak? Faizleri silinecek mi?

KYK borcu olan gençleri sevindiren haber dün gelmişti. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu bir açıklama yapmış ve gençlerin KYK borçları için düzenleme yapılacağını söylemişti. Bu açıklamadan sonra en merak edilen konu faizlerin silinip silinmeyeceği konusu oldu.

BAKAN NE DEMİŞTİ?

Bakan Kasapoğlu dün yaptığı açıklamada söz konusu durumun faiz uygulaması olmadığını söyleyerek, "Ana muhalefet partisi liderinin ifadesiyle bir faiz uygulaması değil. Kanunda var olan bir enflasyon oranıyla bağlantılı bir süreç. Gençlerimizi bu anlamda hiçbir zaman mağdur etmedik. O yüzden bu anlamdaki yurt içi üretici fiyat endeksiyle ilgili konudan kaynaklı durumlara Bakanlık olarak detaylıca çalıştık. Gençlerimizin mutlu olmasına yönelik adımları atacağız. Bununla ilgili uygulamalarımız, çalışmalarımız hazır" ifadelerini kullandı ve şu şekilde açıklamasını devam ettirdi:

"Nasıl asgari ücrette, emeklilerde, memurlarda, pandemi sürecinde sosyal politikalarla süreçleri yönettiysek aynı şekilde kredilerle ilgili de en mükemmel şekliyle gençlerimizin yanında oluruz. Konuyu istismar etmelerine, siyaset malzemesi olma noktasında fırsat üretme çalışmalarına da en güzel şekilde karşı koyar, meydan vermeyiz. Gençlerin içi rahat olsun" 

Bakan Kasapoğlu yapılacak kabinede konunun ele alınacağını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklama yapacağını söyledi. 

NEDİR BU Yİ-ÜFE?

KYK borcu olan gençler, 40 bin olan borcunu geri 100 bin civarında ödüyor. Bu Yİ ÜFE denilen Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndne kaynaklanıyor. Yİ ÜFE demek kısaca paranın seneler içindeki değeri demektir. Yani devlet diyor ki ben sana 40 bin lira verdim. Ama o verdiğim 40 bin lira , şimdiki para ile 100 bin ediyor. Bu nedenle 100 bin ödemen lazım diyor. 

Yİ ÜFE Haziran ayında yüzde 138 geldi. Yani geçen seneye göre para yüzde 138 değer kaybetmiş oldu. Bu nedenle gençlerin KYK borcu da katlanmış oldu. 

Kanuna göre yapılan bu artış faiz olarak gösterilmiyor ancak 2 kattan fazla olunca bu kadar da olmaz dedirtiyor. Zaten iş bulamayan gençler, bu kadar borçla baş başa bırakılamaz.

KILIÇDAROĞLU ÖDEMEYİN DEDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçen gün yaptığı açıklamada gençlere, "faizli KYK borçlarınızı ödemeyin 1 sene içinde iktidara geleceğiz faizleri sileceğiz sadece ana parayı alacağız" dedi. Hükümetten KYK düzenlemesi, bu açıklamadan sonra geldi.

PEKİ NE OLACAK BU KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

Finans7.com olarak edindiğimiz bilgilere göre öncelikle söyleyelim KYK borçları silinmeyecek. Kabinede Yİ ÜFE oranında değişim yapılması ve ana paranın üzerine eklenen Yİ ÜFE oranının düşürülmesi bekleniyor. Yİ ÜFE 'nin tamamen kaldırılması zor gibi görünüyor ancak uygulanan yüzde 138'lik Yİ ÜFE'nin düşürülmesi bekleniyor. 

İLK KABİNE NE ZAMAN ?

Kabine toplantısının 18 Temmuz günü yapılması beklenior. 15.30'da başlaması beklenen kabinenin 19.00 civarında sona ermesi ve kararın açıklanması bekleniyor. Karar geldiğinde bildirimle haberiniz olsun istiyorsanız uygulamamızı indirin:

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Huawei için >>> TIKLAYIN

Not: finans7.com özel haberidir. Aktif link verilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılır.

Yorumlar (4)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bizim KYK borçlarımız silinsin ben engelliyim özel sektör işte vermiyor borcum her geçen gün artıyor
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Sanki altın vermişte altın istiyormuş gibi konuşuyor boş boş
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ödeyemiyorum abi 10bin kaldı toplam valla kenara para bırakamıyorum nasıl ödeyeyim zaten yeni nişanlandım muhtemelen düğünüm 10 yıl sonra ne yapacağımızı şaşırdık
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Eğer büyük müteahhitlerin vergi borçları siliniyorsa bu zavallı öğrencilerinde feyzleri silinmesi lazım.Çifte standart olmamalı.