Kripto paraya vergi yok ama kesinti olacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kripto paraya vergi yok ama kesinti olacak

Son dakika haberi: Kripto para düzenlemesi sonunda meclise geldi. Gelen düzenlemede vergi yok ama kesinti var.

Kripto Paralar 16 Mayıs 2024 0
Kripto paraya vergi yok ama kesinti olacak

Kripto para kanun teklifi geldi: Vergi değil ama kesinti olacak.

Kripto para alımı satımı yapanları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Bugün gelen açıklamada AK Parti, kripto varlıklara ilişkin kanun teklifinin meclise sunulduğunu söyledi. 19 maddeden oluşan kanun teklifine ilişkin detayları AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler aktardı.

Güler yaptığı açıklamada kripto sisteminde yer alan cüzdan kripto varlık hizmet sağlayıcı ve platform gibi kavramlarının tanımlamalarının kanun teklifi içerisinde yer aldığını söyledi.

FAALİYET İÇİN SPK ONAYI

Söz konusu düzenleme ile kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyete başlayabilmesi için öncelikle Serya Piyasası Kurumu'na başvuru yapması ve SPK'dan izin alması gerkeecek. Teknolojik altyapıları ve bilgi sistemleri ile ilgili yetki ise TÜBİTAK'ta olacak.

VERGİ VAR MI?

Söz konusu teklif ile kripto para alımı satımına vergi olacak olmayacak tartışmaları çokça konuşulurken bu konuya da açıklık geldi. Gelen son dakika açıklamasında kripto paralara vergi gelmeyeceği ancak bir kesinti olacağı bildirildi.

Güler yaptığı son dakika açıklamasında vergi yerine yüzde 2'lik bir kesinti olacağını söyleyerek, "SPK'nın yüzde 1, teknolojik değerlendirme yapacağı için TÜBİTAK'ın yüzde 1 olmak üzere yüzde 2'lik hizmet bedeli öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

Düzenlemenin diğer detayları şu şekilde:

Kripto paraların satış ve dağıtımı SPK tarafından belirlenecek. Kripto varlıkların ihracında TÜBİTAK'dan ön rapor alınacak.

HAPİS CEZASI VERİLİR

İzinsiz şekilde faaliyet göstermekte olan kurumlara SPK yetkili olacak. İzinsiz şekilde faaliyet gösteren hem yurt içi hem de yurt dışı ayrımı olmaksızın platformlar kapatılacak ve hukuk dışı faaliyetlere yönelik etkinlik artırılacak. İzinsiz faaliyet gösterenlere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç