Kripto Paralarda Vergi Çağrısı: Kayıt Dışılığı Önleyecek Kadar Vergi Gelsin
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kripto Paralarda Vergi Çağrısı: Kayıt Dışılığı Önleyecek Kadar Vergi Gelsin

TBMM'de devam eden kripto para yasası çalışmaları ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada kripto parada yeni yasanın güven oluşturacağına yer verildi ve vergilendirme konusunda önemli ifadeler kullanıldı.

Kripto Paralar 1 Nisan 2022 08:25 0
Kripto Paralarda Vergi Çağrısı: Kayıt Dışılığı Önleyecek Kadar Vergi Gelsin

Yeni kripto para düzenlemesi meclise geliyor.


Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren düzenleme önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine geliyor. Hazırlık aşamaları devam eden, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek kripto para düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulunan ünlü ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan, kripto paraların en temel özelliğinin merkezi bir otorite tarafından verilmemesi konusu olduğunu söyledi. Bu nedenle kripto varlıkların alım satımının, kripto para piyasasının hükümet ve devlet politikalarının veya kamusal düzenlemelerin dışında kalıyor. Birçok ekonomiye baktığımızda vatandaşların belli bir kısmı bu şekilde bir sisteme ilgi gösteriyorsa devletin de sistemden faydalanmak adına bu konuda düzenleme yapması gerekmektedir. Bu bir ihtiyaç ve zaruret olarak devlet gündemine gelmelidir.


Ekonomi dünyasının beklentisi ise söz konusu sistemin devletler tarafından doğru tanımlanması. Kapsamının , içeriğinin iyi tanımlanması , herhangi bir mağduriyete sebebiyet verecek durumun bırakılmamasını, mağduriyet yaşanılması durumunda ise nasıl bir yol izleneceğinin belli olmasını bekliyor. Kripto parada şu anda en büyük sorunun güven eksikliği olduğu belirtilirken , bunda son dönemlerde art arda gelen kripto para dolandırıcılığı haberlerinin etkili olduğuna yer verildi.


Kripto parada vergilendirmenin kayıt dışılığı önleyecek kadar olması istenirken sistemde, ne kadar para yatırıldığı, ne kadar para kazanıldığının takip edilmesinin çok kolay olmadığına yer verildi ve "Kimin ne kadar para yatırdığına ve ne kadar gelir elde ettiğine ilişkin 'beyan esası' getirilebilir. Bu beyan da sözel değil, belgeli ve denetimli olursa vergilendirme söz konusu olur" dedi. Kripto para sistemiyle kısa dönemde Türkiye'ye döviz girişi olacağını beklemenin doğru olmadığını da ifade eden Erdoğan "Türkiye'ye döviz girişinin tek yolu, doğrudan yabancı yatırımlar. Bu tip uygulamalarla Türkiye'ye döviz çekmek kolay değil" ifadelerini kullandı. Vatandaşlara uyarılarda da bulunan Erdoğan, şunları söyledi: Vatandaşlar, bankacılık sektöründen ya da yatırım danışmanlık firmalarından danışmanlık alarak yatırım yapmalı. Kurumsal olmayan yerlere yatırım yapılmamalı. Çok yüksek kar iddiasında bulunan ve kurumsal kimliği olmayan yatırım alanlarının güvenli olmadığını bilmeli." ifadelerine yer verildi.


Bir araştırma şirketinin Mart ayında yaptığı araştırmaya baktığımızda Türkiye genelinde 18 yaşından büyük 2 bin 156 kişinin 1/4'ü Bitcoin hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarını ifade ederken 4 kişiden 3'ü bu konuda net bir bilgiye sahip olmadıklarını aktardı. Ankete girenlerin yüzde 40'lık kesimi Bitcoin yatırımlarının güvenliği konusunda kararsız olduklarını söylerken , bu yatırımların güvenilir olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 33 olarak açıklandı. Yüzde 27 ise bu yatırımları güvenli buluyor.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç