Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olanlar Dikkat: Bankalar 367 Kişi Hakkında Yasal Takip Başlattı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olanlar Dikkat: Bankalar 367 Kişi Hakkında Yasal Takip Başlattı

Türkiye Bankalar Birliği risk merkezi tarafından bir açıklama yapıldı ve kredi ile kredi kartı borcu yüzünden takibe giren kişi sayısına yer verildi.

Bankalar 20 Nisan 2022 16:56 0
Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olanlar Dikkat: Bankalar 367 Kişi Hakkında Yasal Takip Başlattı

Bankalara borcu olan vatandaşların sayısında artış oldu. Her gün takibe düşen kişi sayısında rekor artış geliyor. Kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle takibe düşen kişi sayısında geçen yıla göre hemen hemen 3 katı kadar artış var.


Türkiye Bankalar Birliği tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı ve kredi ile kredi kartı borcunu ödeyemediği için takibe düşen kişi sayısının detaylarına yer verildi. Yapılan açıklamada bu yöndeki veriler paylaşıldı ve geçen sene ile karşılaştırmalar yapıldı. Yapılan karşılaştırmaya baktığımızda vatandaşların ciddi bir sıkıntıda oldukları gözler önüne serildi.


Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklanan verilere baktığımızda bireysel kredi kartı ile kredi borcunu zamanında ödeyemeyen ve borcunu ödemediği için banka tarafından yasal takibe iletilen kişi sayısının bu sene Ocak Şubat ayında 367 bin kişi olduğuna yer verildi. Geçen sene açıklanan verilere baktığımızda 2021 Ocak Şubat döneminde bu sayının 132 bin seviyesinde olduğu görüldü. Gerçekleşen bu ciddi artış durumun vahametini gözler önüne serdi.


KREDİ KARTI BORCU NEDENİYLE YASAL TAKİBE ALINANLAR

Bankalar Birliği Risk Merkez tarafından açıklanan verilerde, negatif nitelikli bireysel kredi ve kredi kartı verilerinin detayları kamuoyu ile paylaşıldı. Söz konusu rapora göre bireysel kredi kartı borcu olan ve bu borcunu zamanında ödeyemediği için borcu yasal takibe gitmiş kişi sayısının 2022 yılı Ocak ve Şubat aylarında 189 kişi oldu.


Geçen senenin aynı döneminde bireysel kredi kartı nedeniyle hakkında takip başlatılan kişi sayısı 148 bin olmuştu.


KREDİ BORCU NEDENİYLE YASAL TAKİBE GİRENLER

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin açıkladığı verilerde Ocak Şubat 2022 döneminde bireysel kredi borcunu ödeyemediği için takibe alınmış kişi sayısının 239 bin seviyesinde gerçekleştiğine yer verildi.


Geçen senenin aynı döneminde çektiği krediyi ödeyemediği için banka tarafından yasal takip başlatılan kişi sayısı 109 bin seviyesindeydi. Bu sayı bu sene yüzde 218 'lik artış göstermiş oldu.


4 MİLYON'DAN FAZLA KİŞİYE YASAL TAKİP

Türkiye Bankalar Birliğinin verilerine göre 2022 Şubat ayı itibarıyla kredi ve kredi kartına olan borcundan dolayı bankaların yasal takip süreci başlattığı ve devam eden kişi sayısı 4 milyon 138 bin 581 sayısına ulaştı. Geçen senenin aynı döneminde bu sayı 3 milyon 460 bin 500 'dü. Bu 1 senede yüzde 43 'lük bir artış göstermiş oldu.


NEDEN BU KADAR ARTTI

Bankalara sorunlu krediler için tanınan esnekliğin 30 Eylül günü sona ermesinden sonra takipte olan , takibe giren kredi sayısında ciddi oranda bir artış görüldü. Şubat ayı itibarıyla bireysel krediler ve kredi kartlarında tasfiye olunacak alacaklar , bir önceki yıla göre yüzde 55 seviyesinde bir artış gösterdi ve 29.5 milyar seviyesine kadar ulaştı.


2019 yıl sonundan 2021 yıl sonuna kadar 149 ile 151 milyar lira arasında değişmeyen takipteki kredi borçları bu sene 162 milyar liraya tırmandı.

Kaynak: Sözcü


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç