Kredi notunun yükseltilmesi için gerekenleri açıklayan Moody's, 2024 ve 2025 enflasyon beklentisini duyurdu
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kredi notunun yükseltilmesi için gerekenleri açıklayan Moody's, 2024 ve 2025 enflasyon beklentisini duyurdu

Türkiye'nin kredi notunun artırılması için gerekenleri açıklayan Moody's, enflasyon beklentilerini de paylaştı.

Ekonomi 19 Ara 2023 0
Kredi notunun yükseltilmesi için gerekenleri açıklayan Moody's, 2024 ve 2025 enflasyon beklentisini duyurdu

Moody's, Türkiyte enflasyon beklentilerini açıkladı.

Son dakika haberi geldi. Gelen haberde Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's, Türkiye için kredi görüşü raporunu yayınladı.

Sadece kurumun abonelerine özel yayınlanan rapora baktığımızda, olumlu senaryolarda bile toparlanmanın süreceğini söyledi ve "Kredi görüşümüz, olumlu bir senaryoda bile toparlanması zaman alacak kurumsal ve yönetişim gücündeki erozyona karşı ekonomik gücü ve ılımlı borcu yansıtmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Manşet enflasyonun hala yüksek olduğunu bildiren Moody's, gelecek aylarda da yükselişin devam edeceğini bildirdi.

Büyümede yaşanabilecek olası bir sert yavaşlamanın yeni bir politika değişim riskini de artırabileceği uyarısı yapıldı.

Rapora baktığımızda mevcut durumun kredi notuna etkisi ile ilgili, "Cari dengedeki iyileşme ve artan rezervler kredi görünümü açısından olumlu. Sıkı para politikası sürdürülebilir ve maaş artışları TCMB'nin hedefi ile uyumlu gerçekleşirse kredi görünümü iyileştirilebilir" dedi.

BÜYÜME BEKLENTİLERİ AÇIKLANADI

Türkiye ekonomisine dair değerlendirmesini sürdüren kurum, 2023 yılı büyüme rakamlarının yüzde 4 seviyesinde olacağı, 2024 yılında yüzde 2,5 olacağı, 2025 yılında ise büyümenin yüzde 3 seviyesinde geleceği bildirildi.

ENFLASYON BEKLENTİSİ AÇIKLANDI

Gelecek yıllar için enflasyon beklentilerini paylaşan Moody's, bu sene ortalama enflasyonun yüzde 53.5 seviyesinde olacağını bildirdi. 2024 yılında ortalama enflasyonun yüzde 58.9, 2025 yılında ise yüzde 39.1 olması bekleniyor.

Açıklamanın devamında, "Kamu borcunun önemli ölçüde artacağı ve buna bağlı olarak borcun ödenebilirliğinin bozulacağı beklentileri de not üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacaktır" denildi.

"Ortodoks politikalara geçişin 2021 başlarında olduğu gibi kısa ömürlü olması ve daha fazla makroekonomik stresin ortaya çıkması halinde görünüm negatife çevrilebilir" diyen Moodys, böyle bir durumda döviz kurundaki baskının artacağı ve döviz rezervlerinin yeniden tükeneceği bildirildi.

NOT GÖRÜNÜMÜ POZİTİFE DÖNEBİLİR

Açıklamanın devamında not görünümü ile ilgili, "ıkı parasal duruşun sürdürülmesi ve ücret anlaşmalarının TCMB'nin enflasyonu önemli ölçüde düşürme hedefiyle uyumlu olması halinde görünüm pozitife çevrilebilir" denildi.

Açıklamanın devamında notun artırılması için "Cari açığın azaldığına ve döviz rezervlerinin arttığına dair daha fazla kanıt not için olumlu olacaktır" ifadelerine yer verildi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç