Kredi kartı asgari ödeme tutarı yüzde kaç oldu? İşte hesaplaması
Kredi kartı asgari ödeme tutarında değişiklik yapıldı. Asgari ödeme tutarında yapılan değişikliğin detayları yazımızda.
Kredi kartı asgari ödeme tutarı değişti.
27 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan son dakika açıklamasında kredi kartlarının asgari ödeme tutarlarının değiştiğine yer verildi.
Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğin tam metni şu şekilde:
KREDİ KARTI İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK AZAMİ FAİZ ORANLARI HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2020/16)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SAYI: 2024/22)
MADDE 1- 31/10/2020 tarihli ve 31290 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/16)’in 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 4- (1) Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde (nakit çekim veya kullanım işlemleri ile kurumsal kredi kartı işlemleri hariç) uygulanacak aylık azami akdi faiz oranları, 10/2/2020 tarihli ve 31035 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/4) ile belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde hesaplanarak ilan edilen aylık referans orana;
a) Dönem borcu yirmi beş bin Türk lirasının altında olan kredi kartları için 39,
b) Dönem borcu yirmi beş bin Türk lirası ile yüz elli bin Türk lirası arasında olan kredi kartları için 114,
c) Dönem borcu yüz elli bin Türk lirasının üzerinde olan kredi kartları için 164,
baz puan eklenerek belirlenir.
(2) Türk lirası cinsinden kurumsal kredi kartı işlemlerinde (nakit çekim veya kullanım işlemleri hariç) uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı aylık referans orana 164 baz puan eklenerek belirlenir.
(3) Kredi kartları vasıtasıyla yapılan Türk lirası cinsinden nakit çekim veya kullanım işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı aylık referans orana 189 baz puan eklenerek belirlenir.
(4) Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, kredi kartları vasıtasıyla yapılan Türk lirası cinsinden nakit çekim veya kullanım işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının yüzde 70’inin virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlanması suretiyle belirlenir.”
MADDE 2- Aynı Tebliğe aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.
“Geçiş dönemi
GEÇİCİ MADDE 4- (1) Bu maddeyi ihdas eden Tebliğ ile 4 üncü maddede yapılan değişiklik çerçevesinde hesaplanan oranlar 24/10/2024 tarihinde Merkez Bankasınca ilan edilir ve ilan edilen bu oranlar 1/11/2024 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanır. Söz konusu oranların uygulanmaya başlanacağı tarihe kadar bu maddenin yayımı tarihinden önce yürürlükte olan 4 üncü maddede belirlenen oranlar uygulanır.
Kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında uygulanacak azami faiz oranları
GEÇİCİ MADDE 5- (1) 26/9/2024 tarihli ve 10972 sayılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararının 1 inci maddesi uyarınca kredi kartı borçlarının yapılandırılması halinde uygulanacak aylık akdi faiz oranı, Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/4) ile belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde hesaplanarak ilan edilen aylık referans oranı aşamaz. Söz konusu işlemlerde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı ise bu Tebliğin 5 inci maddesi kapsamında belirlenen en yüksek gecikme faiz oranıdır. Bu maddede yer alan faiz oranı ve gecikme faiz oranı ibareleri, katılım bankaları için sırasıyla kâr payı oranı ve gecikme cezası oranı olarak uygulanır"
Asgari ödeme tutarı değişti
Kredi kartlarının asgari ödeme tutarı da değişti. Kredi kartı asgari ödeme tutarında yapılan değişikliğin detayları şu şekilde açıklandı:
Kredi kartı borçlarıyla ilgili yeni düzenlemelere göre asgari ödeme tutarları ve faiz oranlarında önemli değişiklikler yapıldı. Yapılan düzenleme ile 50 bin TL’ye kadar olan kredi kartı borçları için asgari ödeme oranı, dönem borcunun %20’si olarak belirlendi. 50 bin TL’nin üzerinde borcu olanlar için ise bu oran %40’a çıkarıldı.
Bu gelişmelerin ardından, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) adımlarına paralel olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bireysel kredi kartlarına uygulanan azami faiz oranlarını da yeniden düzenliyor. Dönem borcuna göre farklılaştırılacak bu oranlar, referans orana bağlı olarak 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek.
Bu değişiklikler, kredi kartı kullanıcılarının ödeme alışkanlıklarını etkileyecek ve özellikle yüksek borç bakiyesine sahip olanlar için daha dikkatli bütçe yönetimi gerektirecek.
Kullanıcı Sözleşmesi