Kredi Kampanyasını Duyan Bankaya Koştu
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kredi Kampanyasını Duyan Bankaya Koştu

Kredi kampanyalarını duyan vatandaşlar, kredi çekmek için bankalara koştu. En çok çekilen kredi borç kapatma kredisi olurken

Bankalar 15 Tem 2022 09:24 0
Kredi Kampanyasını Duyan Bankaya Koştu

Kampanyayı duyan , kredi çekmek için bankaya koştı.

Son dönemlerdeki ekonomik sıkıntılar daha da derinleşiyor. Derinleşen ekonomik sıkıntılar nedeniyle enflasyon ve düşen alım gücü vatandaşların zor günler geçirmesine neden oldu. Vatandaşlar, düşük miktarlı ihtiyaç kredilerine yönlendi. 

5-10 bin TL'lik ihtiyaç kredileri çeken vatandaşlar bu kredileri geri ödemede zorlanıyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından açıklanan verilere göre bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 55 artış ile 30.5 milyar lira seviyesine kadar yükseldi.

Borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşen kişi sayısı Mayıs 2022 tarihi itibarıyla 4 milyon 147 bin 977 seviyesine çıktı. Kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe girmiş kişi sayısı 2022 yılı Ocak Mayıs döneminde 403 bin kişi seviyesine kadar yükseldi. 

Bireysel kredi borcu nedeniyle yasal takibe düşen kişi sayısı aynı dönemde 513 bin seviyesine çıktı. 

Kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe giren kişi sayısına baktığımızda Ocak ile Mayıs 2022 arasında 748 bin 437 seviyesinde oldu. Bu sayı 2021 senesinde aynı dönemde 408 bin 913 kişiydi. Geçen seneye göre 2 kata yakın artış oldu. 

Bu rakamlara göre kredi ve kredi kartı borcu ödemeyen kişi sayısı Mayıs 2022 itibarıyla 4 milyon 147 bin 977 seviyesine kadar çıktı. Öte yandan uzun vadeli ve küçük taksitli borç kapama kredileri tüketicilerin ilk tercihi oldu Bunun yerini anlık küçük ihtiyaç kredileri aldı. 

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından yayımlanan rapora göre takipteki krediler hariç olmak üzere bireysel kredi kullanan kişi sayısı 1.6 milyon kişi arttı ve 36.1 milyon seviyesine kadar çıktı. Borcu olan kişilerin ortalama kredi bakiyesi ise 31 bin 500 liraya kadar yükseldi. KRedi danışmanlık hizmeti vermekte olan İnteraktif Kredi'de krediler birimi müdürü Zehra Tükenmez, kullanılan kredilerin büyük çoğunluğunun ihtiyaç kredileri olduğunu söyledi ve “Bu durum vatandaşın araç, konut gibi taşınmaz satın almaktan ziyade anlık ihtiyaçları ve günü kurtarmak için kredi kullanmayı tercih ettiği gibi bir çıkarım yapmamıza sebep oluyor. Tüketici kredilerinde limitler 150.000 TL civarına kadar çıkabiliyorken şimdi bu limitler 50.000-70.000 TL arasında kalıyor” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç