Kredi Çekenler Dikkat: O Parayı Geri Alabileceksiniz
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kredi Çekenler Dikkat: O Parayı Geri Alabileceksiniz

Kredi çeken ve çekecek vatandaşları ilgilendiren önemli karar yürürlüğe girdi. Hayat sigortası zorunluluğu kaldırıldı. İşte son düzenleme.

Kredi 13 Nisan 2022 09:12 0
Kredi Çekenler Dikkat: O Parayı Geri Alabileceksiniz

Kredi çekeceklere iyi haber geldi. Nisan ayının başında Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme yürürlüğe girdi ve artık kredi çekecek vatandaşların zorunlu hayat sigortası yaptırmasına gerek kalmayacak.


AK Parti tarafından bir torba yasa hazırlanmıştı. Ekonomi ile ilgili konuları ilgilendiren torba yasa ile Tüketici Kanunu'nda da değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklikler , milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor. 1 Nisan tarihinde açıklanan söz konusu düzenleme ile kredi çekmek isteyenlerin artık zorunlu hayat sigortası yaptırmalarına gerek kalmadığına yer verildi.


MAHKEMEDEN FARKLI KARARLAR: GERİ ÖDENMİYORDU

Vatandaşları mutlu eden söz konusu gelişme ile ilgili Hukukçu Ebubekir Elmalı bir değerlendirme açıklamasında bulundu. TGRT Haber canlı yayınında konuşan Elmalı, bundan önce hayat sigortasına ödenen paraların mahkeme yolu ile geri alınabildiğine yer verildi. Ancak hayat sigortasından tüketici de faydalandığı için mahkeme , tüketicinin de menfaatine olduğu için bunu haksız şart olarak görmeyip hayat sigortası için ödenen paranın iadesini reddediyordu.


Kredi çekenleri adeta yıpratan söz konusu sıkıntı çözüme kavuşturuldu. Torba yasa ile birlikte bu mağduriyet ortadan kaldırıldı. Konu ile ilgili gelen açıklamada "Tüketici kredisi sözleşmesi, kredi ile ilgili olanlar hariç yan finansal ürün ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamaz." denildi ve 28'inci maddenin eklendiğine yer verildi.


Söz konusu madeenin torba yasaya eklenmesi ile birlikte artık tüketici kredisi çekmek isteyenler, hayat sigortası yaptırmak istemiyorsa bunu zorunlu olarak yaptırmayacaklar. Daha önceden hayat sigortası yapanlar ve poliçe ödemelerini yapmaya devam edenler, hukuki yollara başvuru yapıp paralarının iade edilmesini talep edebilecek.


BORCU OLAN VEFAT EDERSE ÇOCUĞUNA KALACAK

Kredi çeken ve hayat sigortası yapan kişiler, kredi ödemesi sırasında vefat ederse bu kredi sigorta şirketi tarafından ödeniyordu. Ancak yeni düzenleme ile hayat sigortası yaptırmayan ve borç varken vefat edenlerin borçları mirasçılarına kalacak ve borcun kalanı onlardan tahsil edilecek.


Yeni düzenlemeye göre kredilerde artık sadece zorunlu ve makul olan fatura kalemleri ödenecek. Yani artık kredi çekenler, zorunlu olanlar dışında bir şey yaptırmak zorunda kalmayacak ve yapılanlar ise haksız talebe girecek.


HANGİ ÜCRETLER ZORUNLU OLARAK ALINACAK?

Kredi çeken vatandaşlardan alınacak zorunlu ödemeler için Elmalı, "Tashih ücreti alınıyor. Araç kredilerinde ekspertiz ücreti hala zorunlu, taşınmaz kredilerinde ise ipotek, damga vergisi ve harçlar da zorunlu olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.


Söz konusu düzenleme, bundan sonra çekilecek krediler için geçerli olacak. Bundan önce kredi çeken ve poliçe ödemeleri devam eden, hayat sigortasını iptal etmek isteyen vatandaşların ise iptal edebileceği aktarıldı.


Akbank'tan faizsiz 7500 TL kredi: Başvuru şartları ve bilgileri için TIKLAYIN


Ziraat Bankası'nın faizsiz 150 bin TL 'ye kadar kullanılabilen 1 yıl geri ödemesiz kredi başvuru detayları için TIKLAYIN


PTT'nin vatandaşlar için başlattığı kredi başvurusunun detayları için TIKLAYIN


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç