Koruculara İlişkin Düzenleme TBMM Genel Kuruluna Geldi: İşte Değişecekler
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Koruculara İlişkin Düzenleme TBMM Genel Kuruluna Geldi: İşte Değişecekler

son dakika haberi: Koruculara ilişkin düzenleme meclise geldi. Gelen son dakika bilgilerine göre düzenleme meclis genel kuruluna geldi.

Haberler 17 Kasım 2022 09:16 5
Koruculara İlişkin Düzenleme TBMM Genel Kuruluna Geldi: İşte Değişecekler

Koruculara ilişkin düzenleme meclis genel kuruluna geldi.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde önceki gün bir düzenlene gündeme geldi. Geçen ay meclise gelen düzenleme bugün genel kurula geldi ve yasalaşması öncesi son aşamaya gelindi. Mecliste gelen düzenlemeye baktığımızda koruculara ilişkin önemli düzenlemeler yer aldı.

MHP'DEN AÇIKLAMA

Milliyetçi Hareket Partisi Gaziantep Milletvekili Sermet Atay bir açıklama yaptı ve koruculara ilişkin düzenleme hakkında şunları söyledi: "Köy koruculuğu, terör örgütü PKK’nın ortaya çıkması sonucu “geçici köy koruculuğu” ismiyle yeniden örgütlenmiş olup yeni sistemde geçici köy koruculuğuna, aylık ödenmesi, sağlık güvencesi, görev esnasında meydana gelen mağduriyetlerin giderilmesi, görev sonrasında aylık bağlanması gibi özlük hakları tanımıştır. Geçici köy korucuları idare bakımından mülki idare amirliğine, mesleki olarak da Jandarma komutanlığına bağlıdır. 2016 yılında çıkan kanun hükmünde kararname ile “geçici köy korucuları” adı “güvenlik korucusu” olarak değiştirilmiştir. Köy korucularının yapmış oldukları görev, kamu kolluk güçlerinin bir alt dalı olan “yardımcı kolluk” türüne girmektedir. Yardımcı kolluk, genel kolluğun olmadığı zaman kolluk görevini yerine getiren kişidir. Köy korucularının görevi, köy sınırları içerisinde herkesin ırzını, malını, canını korumaktır. 442 sayılı Köy Kanunu’nun ek 18’inci maddesiyle güvenlik korucuları için uygulanacak disiplin cezalarının yönetmelikle belirleneceği hüküm altına alınmıştı ancak Anayasa Mahkemesi bahse konu maddede yer alan “uygulanacak disiplin cezaları” ibaresini suçların ve cezaların kanuniliği ilkesine aykırı görerek iptaline karar vermiştir. Bu durum uygulamada kanuni bir boşluk doğurmuştur. Yapılan bu düzenlemeyle, Anayasa Mahkemesinin iptale ilişkin gerekçeli kararına uyularak 442 sayılı Köy Kanunu’nda disiplin suçları ve bunlara uygulanacak disiplin cezaları sayma yoluyla belirlenmiştir. Kahraman köy korucularımız özellikle Güney Doğu’da ve Doğu’da PKK terör örgütüne karşı yapılan mücadelede çok önemli görevler ifa etmiş, şehit vermiş kolluk güçlerinin şerefli fertlerindendir."

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA

AK Partili Hasan Çilez yaptığı açıklamada, "366 sıra sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 1 ve 8’inci maddelerinden oluşan birinci bölümün görüşmelerine başladık. Burada bu ilk sekiz madde içerisinde güvenlik korucularına uygulanacak disiplin cezalarının çeşitleri ile fiil ve hâlleri düzenlenmektedir." dedi.

DÜZENLEMELER NE?

Koruculara ilişkin düzenlemenin tam metni şu şekilde:

Sizce başka nasıl değişiklikler yapılmalı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (5)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Korucu alımı da gelsin bekliyoruz
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Korucu alımı ne Zaman olacak
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Disipline gelince maddeleri sayorlar bide sosyal haklarımızı saysalar asgari ücret verdikleri için utanıyorlar soylemeye
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Güvenlik korucularıın özlük hakları da verilmeli görev tanımı kıdem tazminatı maaşı iyileştirilmesi
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Güvenlik kuroyucularin talepleri disiplin cezalarını değiştirmek için değil. Güvenlik korucuları özlük haklarını istiyorlar 1. Maaşlarının yetersiz olduğunu askari ücretle geçinemiyor ve halan askari ücret alıyorlar. Maaslarinin En düsuk memur maasina endekslenmesini istiyorlar 2. Terör tazminatı 3. Yoluklarinin ve operasyon harcırahlarının yukseltilmesi 4. Eyt den yararlanmak istemeleri 5.sigortalrinin 4A dan 4c yükseltilmesini talep ediyorlar.