Koronayı Ağır Atlatanlarda IQ Düşüklüğü
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Koronayı Ağır Atlatanlarda IQ Düşüklüğü

Koronavirüsü ağır atlatan hastalar üzerinde yapılan araştırmada , koronanın IQ düşüklüğüne neden olduğu ortaya çıktı.

Sağlık 4 Mayıs 2022 12:18 0
Koronayı Ağır Atlatanlarda IQ Düşüklüğü

Koronavirüsü ağır atlatanlarda bir rahatsızlık daha yaşandı.

Cambridge Üniversitesi ve Imperial College London Üniversite tarafından ortak bir çalışma yapıldı ve yapılan çalışmada bilim insanları, koronavirüsü şiddetli şekilde geçiren vatandaşlarda bilişsel bozulma tespit edildiğine yer verildi. 

IQ DÜŞÜRÜYOR

İki Üniversite tarafından yapılan üst düzey çalışmada yaş ortalaması 51 olan 16 yoğun bakım hastası 46 vatandaş üzerinde inceleme yapıldı. 46 ağır hasta üzerinde yapılan inceleme sonrası bu hastalığı geçiren , ağır geçirenlerin beyninin 20 yıl yaşlandığına yer verildi. Bu durum nedeniyle IQ düşüklüğü de yaşandığı da bildirildi. 

Söz konusu çalışma eClinicalMedicine  adlı dergi üzerinden dünyaya duyuruldu. Yayımlanan araştırmanın detaylarına baktığımızda , ağır hastalığı geçirenler ğzerindeki araştırmanın akut sonuçlarının 6 ay sonra bile hala tespit edilebilir olduğuna yer verildi. Araştırmayı yapan ekibe göre şiddetli şekilde koronavirüsün yan etkilerini hissedenler için ilk defa bu şekilde titiz bir çalışma yapıldığına yer verildi. Söz konusu çalışmayı yürüten Imperial College London'da bulunan ekibin bir üyesi olan Profesör Adam Hampshire, araştırmanın sonuçları ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Yalnızca İngiltere'de on binlerce insan covid-19 nedeniyle yoğun bakımda tedavi gördü. Bazıları ise hastalığı ağır geçirse de hastanede yatmadı. Bu durum aylar sonra bile birtakım sorunlar yaşanacağı anlamına gelebilir. Bu insanlara yardım etmek için neler yapılabileceğine acilen bakmamız gerekiyor.”

HAFIZADA GERİLEME VE DÜŞÜKLÜK

Bunun yanı sıra bilim insanları araştırmada koronavirüsü ağır atlatanların doğru kelimeleri bulmakta, dertlerini dile getirmekte zorlandığı, kelimeleri kullanmakta güçlük çektiğine yer verildi. Yani koronavirüsün kalıcı bilişsel ve zihinsel sağlık sorunlarına neden olabileceğine dair pek çok kanıt var. Uzmanlar ayrıca dikkat, karmaşık sorun çözme ve hafıza gibi alanlarda gerileme yaşandığının da altı önemli çizildi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç