Korkutan açıklama: Türkiye'de stagflasyon olabilir (Stagflasyon ne demek?)
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Korkutan açıklama: Türkiye'de stagflasyon olabilir (Stagflasyon ne demek?)

İş dünyası, yaptığı son dakika açıklamasında Türkiye'de olası bir stagflasyon riskine dikkatleri çekti. Peki stagflasyon ne demek, ne anlama geliyor?

Ekonomi 8 Ağu 2023 09:34 0
Korkutan açıklama: Türkiye'de stagflasyon olabilir (Stagflasyon ne demek?)

Türkiye'de stagflasyon korkusu.

Salgından sonra tüm dünyada artan enflasyon, ülkemizde de ciddi sıkıntılara neden oldu. Geçen aya kadar baz etkisi ile birlikte düşen, bu ay yine yükselişe geçen enflasyonu kontrol altına almak için daralmaya gidildi. Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin attığı adımlar sonrası sıkılaşma hızlı şekilde başlarken sektör temsilcileri, stagflasyon riskine dikkatleri çekti.

Durgunluk içinde fiyat artışı anlamına gelen, aynı zamanda işsizliğin de arttığı ortam anlamına gelen stagflasyon riskinin olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, Ekonomim.com'a bu konuda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yener Karadeniz'e açıklamalarda bulunan temsilciler, iflasların ve işten çıkışların artacağını, bunun önüne geçmek için ise iç talebi etkilemeyecek politikalara ağırlık verilmesi ve finansmanın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, yaptığı açıklamada son dönemlerde birçok firmanın artan talebe bağlı olarak yeni mağaza açtığını, e ticaret ve antrepo yatırımları yaptığını söyledi. Son 1 yılda cirolarda yaşanan artış ile işletmelerin döndüğünü söyleyen Öncel, "Ancak gelinen noktada temel ihtiyaçlar ön plana çıkacağından gıda dışı mal ve hizmetlerde üst gelir grubu haricinde kalan orta ve alt gelir grubu harcamalarının kısılması ihtimali yüksek. Şu an fiyatlar artacak beklentisi ile hala bir miktar harcama var ama diğer yandan üretici açısından bakıldığında bugün 10 TL'ye alınan hammaddenin yarın 12 TL'ye alınma ihtimali yüksek düşüncesi ile mal veya hizmet fiyatını bugünden yükseltme eğilimi oluşuyor. Tüketicide beklenti enflasyonu alıverişe dönüşürken üreticide fiyat artışına dönüşüyor" ifadelerini kullandı ve bir süreçten sonra harcamalarda kısıtlamaların başlayacağını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

STAGFLASYON RİSKİ KAPIDA

"1 Eylül'den itibaren bütçe, okul harcamalarına gidecek ve diğer harcamalar kısılacak. Kredi kartı limitleri de artık hızlı doluyor. Ekonomi yönetiminin verdiği sinyaller de talebin daraltılacağı yönünde. Talep daralırsa pandemi sonrası yaptığım istihdam, antrepo, e-ticaret yatırımları ne olacak? Bu çok büyük bir soru işareti. Stagflasyon riski kapıda. Çözüm iç talebi daraltmamak. İç talebi daraltmadan enflasyon ile mücadele edeceksin. Bunun yollarından biri BMD önerisi olan fiyat sabitleme"

TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat da stagflasyon riskine dikkatleri çekti. Fayat yaptığı açıklamada, olası bir stagflasyon riskine karşı enflasyon ve buna bağlı olarak yılsonunda belirlenecek yeni asgari ücrete göre de devalüasyon olması gerektiğine dikkatleri çekerek "Bu olmaz ise yıl başından sonra toparlanmaya başlayacağını tahmin ettiğimiz ana pazardan iş almamız imkansız hale gelir. Özellikle bir önceki seçime girene kadar dolar kurunda 20 TL duvarı korunmuştu. Ardından yüzde 35-40'a yakın devalüasyon oldu. Şimdi önümüzde yine bir seçim var. Enflasyon tekrar yükselmesin diye kur yine baskılanır ve üstüne bir de yüksek bir asgari ücret zammı açıklanırsa 2024'ü de kaybederiz. Bunun örneğini çok gördük" ifadelerini kullandı.

STAGFLASYON NEDİR? NE DEMEK?

Stagflasyon, durgunluk ortamında enflasyonun artmaya devam etmesi anlamına gelir. Hem işsizlik artar hem piyasada harcamalar azalır ama fiyat artışları devam eder. Bu duruma stagflasyon denir.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç