Korkutan Açıklama: 'Ekmek 7 TL Olacak'
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Korkutan Açıklama: 'Ekmek 7 TL Olacak'

Son dakika haberi: Ekmek fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması geldi ve gerekli adımların atılmaması durumunda ekmeğin kış aylarında 7 liraya çıkacağına yer verildi.

Tarım 25 Haz 2022 09:48 0
Korkutan Açıklama: 'Ekmek 7 TL Olacak'

Korkutan haber: Ekmek 7 lira olacak.

Son günlerde birçok şehirden art arda ekmek zammı haberleri gelmeye devam ediyor. Son olarak Kayseri'de zam yapılmıştı. Zam gelen tüm iller için Tıklayın

TMO'nun ekemk fiyatlarına zammın önüne geçmek için aldığı hamleler çare olmadı ve son günlerde birçok şehirde zam geldi. Geçen gün Türkiye Büyük Millet MEclisi KİT Komsiyonu'nda açıklama yapan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, ekmek fiyatlarındaki artışın önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi. Ekmeklik buğday satışının yüzde 30-40 daha ucuza satıldığını söyleyen Güldal, bunun gelecek sene mayıs ayına kadar devam edeceğini söyledi. 

Konu ile ilgili bir son dakika açıklaması Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen'den geldi. Başevirgen Cumhuriyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada geçen sene 230 gramlık ekmek fiyatının 2 liraya satılan ekmeğin gramajının bu sene 210 grama düşürüldüğünü , fiyatının ise İstanbul'da 5 liraya çıktığını söyledi. 

Başevirgen yaptığı açıklamada, “Ekmeğe gelen bu zammın salt buğday fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını söylemek doğru değil. Çünkü ekmek üretiminde tek ve hatta en büyük gider kalemi buğday değil. Bir birim ekmek maliyetinin yaklaşık yüzde 65’ini işçilik, maya, tuz, su, enerji, finans, vergi, fire, iade, taşıma ve dağıtım giderleri ile kâr payı gibi girdiler oluşturuyor. Geriye kalan yüzde 35’lik kısım un maliyeti. Un maliyetinin yüzde 80’i ise ekmeklik buğdaydan kaynaklanıyor. Yani buğdayın ekmek maliyetine doğrudan etkisi yüzde 30 civarında. Siz buğday fiyatını istediğiniz kadar sınırlasanız da diğer girdi maliyetlerindeki artışları durduramazsanız bu işin önünü alamazsınız.” ifadelerini kullandı.

Zammın ucu kaçtı diyen Başevirgen, “Dolayısıyla kilosu 5.2 lira olan un yüzde 25 zamlanarak 6.5 lira oldu. Bu oranın ekmek fiyatına yansıması yüzde 8.75 yani 30 kuruş olması gerekirken gelen zam bunun beş katı oldu. Burada esas olan daha büyük yer tutan diğer girdi maliyetlerini aşağı çekebilmek. Haziran başında doğalgaza yüzde 30, elektriğe ise yüzde 25 zam yapıldı. Akaryakıt zamlarını takip etmekte bile zorlanıyoruz. Ekmeğe yapılan bu zammın sorumlusu buğday fiyatlarındaki artışlardan ziyade doğalgaza, elektriğe ve akaryakıta yapılan zamlar.” dedi.

Başevirgen açıklamasında buğdayda yapılan sübvansiyonun diğer girdi maliyetlerişnde de yapılması gerektiğini doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarında indirim yapılması gerektiğini söyledi. 

Başevirgen, bunların yapılmaması durumunda ekmeğin gelecek kış aylarında 7 liraya kadar çıkabileceğini söyledi. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç