Konutta Shrinkflasyon dönemi başladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Konutta Shrinkflasyon dönemi başladı

Konutta Shrinkflasyon dönemi başladı. Artık konutlar daha küçük yapılıyor. Bunun bazı nedenleri ve detayları

Emlak 27 Mayıs 2024 1
Konutta Shrinkflasyon dönemi başladı

Shrinkflasyon dönemi konutta da başladı.

Konutta her geçen gün fiyatlar artarken artık gıdada yaşanan durum konutta da görülmeye başlandı. Gelen son dakika biglilerine göre artık konutta da boyutlar küçülmeye başlandı. Eskisinden çok daha küçük evler yapılıyor.

Hayatımız öyle bir hal aldı ki iki kelimemizden biri ekonomi, yüksek fiyatlar ve geçim sıkıntısı. Her markete gittiğimizde gördüğümüz fiyatları neredeyse diğer gün aynı göremiyoruz. Aynı gördüğümüz fiyatlarda ise değişen başka bir yer var. O da gramaj yeri.

Eğer bir ürünüğn fiyatı artmıyor ama gramajı düşürülüyorsa bu duruma Shrinkflasyon deniyor. Eğer yediğiniz yemekte ilk gün 6 parça et var, diğer gün 4 parça et varsa bunun adı Shrinkflasyon oluyor.

Bu durum konutta da görülüyor. Gelen son dakiak bilgilerine göre 2024 yılının ilk çeyreğinde belediyeler 28 bin 662 bina ve 178 bin 598 daire için yapı ruhsatı verdi. Önceki yıla göre bu sayı binada yüzde 19.9, dairede ise yüzde 35.5 oranında arttı.

Yapı ruhsatı verilen daire sayısı artıyor. Ancak dairelerin ortalama büyüklükleri azalmaya başladı. Gelen son verilere göre yapı ruhsatı verilen dairelerin büyüklükleri ortalaması 109 metrekareden 103 metrekareye düştü.

İzmir'de ise 86.2, İstanbul'da ev büyüklükleri ortalama 98 metrekare seviyesinde oldu.

Ruhsat alan konutların en düşük olduğu il 66.2 metrekare büyüklük ile Aksaray'da olurken Şanlıurfa'da 75.6 metrekare, Kilis'te ise 80.3 metreekare seviyesinde oldu.

Bu durumun en büyük nedeni maliyetler olurken bir diğer nedeni tek yaşamanın yaygınlaşması, vatandaşların daha küçük evler tercih etmesi oldu.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Ay Önce
Ev küçük olursa insanlar 3 çocuk la nasıl sıgsr bu insanlar hiçbir büyügü yatılı gelmiyecekmi gelirse nerde yatacak