Konut kredisine gelen kısıtlama ve yüksek faiz, ev satışlarını düşürdü
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Konut kredisine gelen kısıtlama ve yüksek faiz, ev satışlarını düşürdü

Konut kredilerine gelen kısıtlama, aylardır konut satışlarında ciddi bir azalmaya neden oldu. İşte konut satışlarında yaşanan düşüşün nedeni.

Emlak 17 Mayıs 2023 11:29 5
Konut kredisine gelen kısıtlama ve yüksek faiz, ev satışlarını düşürdü

Konut kredilerine kısıtlama artıyor.

Bankaların konut kredilerine gelen kısıtlamalar sonrası konut satışlarında sert düşüşler yaşanıyor. Dün açıklanan verilere göre konut satışları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 35.6 oranında azaldı. Mart ayında yüzde 21.4 seviyesinde gerileme olurken Şubay ayında ise gerileme yüzde 18 seviyesinde gerçekleşti.

Konutta satış sayısının ciddi oranda azalmasının en büyük nedenlerindne biri, konut fiyatlarının belli bir doyuma ulaşması ve bir balon oluşması. Artık eski evler bile 1 milyon liranın altında bulunamıyor. Fiyatların bu kadar ciddi seviyelere çıkması ile birlikte vatandaşlar, ev almayı şimdilik düşünmüyor. Düşünen ise bankaya gittikten sonra bu düşüncesinden vazgeçiyor.

Bankalar konut kredilerinde faizleri rekor seviyelere kadar çıkarırken buna ek olarak kredide kısıtlama da getirdi. Sektör temsilcileri yaptıkları açıklamada konutta faiz oranlarının özel bankalarda 2'nin üzerinde olduğunu, bazı bankalarda bu oranın 3'ün bile üzerinde olduğunu, 120 ay vade ile çekilen kredilerin geri ödemelerini ana paranın 3 katından bile fazla olduğunu aktardı. Örnek bir hesaplama tablosu şu şekilde:

2.59 faizle 500 bin lira kredi çekecek kişi, 120 ay vadede her ay 13 bin 582 TL ödeme yapar. Bankaya yapılacak toplam geri ödeme ise 1 milyon 639 bin TL olacak.Yani 500 bin lira için ev alacak kişi bankaya 1 milyon 139 bin lira faiz ödemesi yapacak.

Faiz oranlarının yükske olmasının yanı sıra bankalar, konut kredisinde 250 bin liranın üzerinde kredi vermekten kaçınıyor. Bu da ev satışlarında ciddi azalma olmasına neden.

Yorumlar (5)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Ay Önce
Hiç evi olmayan lara ver kıredi yi alsın vatandaş evini
Ziyaretçi 11 Ay Önce
Yazık bu millete vatandaş ikinci el konut nasıl alırım diye düşünüyor. Üstüne üstün konut faiz ini düşür meleri lazım ki vatandaş ev alsın vatandaş perişan. Devlet Bankaları 300 den fazla kıredi vermiyor bu vatandaş nasıl ev alsın yazık kiracıı lara
Ziyaretçi 11 Ay Önce
Bu haberi yapmaktaki amacınız nedir ve kime hizmet ediyorsunuz diye sormuyacağım uzun süredir konut kredilerinde kısıtlama zaten vardı ama ikinci tura kalan seçimlerin arifesinde olan birşeyi dünyanın yuvarlak olduğunu yeni tespit etmiş gibi anlatmak oldukça manidar oysa sizin tarafsız olmanız gerekir çünkü siz toplumun her kesimine ve her düşünceye sahip insanlara hitap ediyorsunuz.
Ziyaretçi 11 Ay Önce
inşallah bu emlak sektörü Allah onları kahır etsin.hep bunların yüzünden ev fiyatları kiralar artıyor.insallah yüksek fiyata satanlar perişan olsunlar inşallah
Ziyaretçi 11 Ay Önce
oncedende vermiyoduki zaten erdogan ne dese hepsi bos cikti hikayeden kampqnya diye aciklama yaptilar bildigin tras cikti yqlan soylemekten bikmadilar hala