Konut Fiyatlarına Zamda AB Ortalaması Yüzde 10, Türkiye'de Yüzde 110
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Konut Fiyatlarına Zamda AB Ortalaması Yüzde 10, Türkiye'de Yüzde 110

Konut fiyatlarına son 1 sene içinde gelen zamlarda Türkiye, AB ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı.

Emlak 14 Tem 2022 09:18 3
Konut Fiyatlarına Zamda AB Ortalaması Yüzde 10, Türkiye'de Yüzde 110

Konut zammında Avrupa birincisi olduk.

Euronews'te son dakika haberi yer aldı. Avrupa'da yapılan araştırmada konut fiyatlarındaki değişimler karşılaştırıldı. Açıklanan resmi rakamlara göre yapılan inceleme sonucu Türkiye enflasyonda olduğu gibi konut zamlarında Avrupa birincisi oldu. Resmi verilere göre Avrupa'da konut zammı yüzde 10 seviyesinde iken Türkiye'de bu oran yüzde 110 oldu. Kira yükselişi AB'de yüzde 1.4 iken Türkiye'de yüzde 15.4 seviyesinde gerçekleşti.

KİRA NEDEN BU KADAR DÜŞÜK? HALBUKİ KİRALAR REKOR ARTTI

Son 2 sene içinde kira fiyatlarında ciddi zamlar yaşandı. Ancak açıklanan resmi verilere göre bir sene içinde Türkiye'de kira oranının yüzde 15.4 arttığı bildirildi. Bunuın nedeni ise TÜİK'in hesaplama yöntemi. 

TÜRKİYE'DE FİYATLAR YÜZDE 110 ARTTI

Türkiye'de son 1 sene içinde resmi rakamlara göre Türkiye'de konut fiyatları yüzde 110 seviyesinde artış gösterdi. Türkiye'den sonra derin bir uçurum var ve ikinci sırada yüzde 25'lik zam oranı ile Çekya yer alıyor. 

AB ORTALAMASI: YÜZDE 10.5

Avrupa Birliği'nde konut fiyatlarına gelen zammın ortalaması yüzde 10.5 seviyesinde gerçekleşti. 

EN AZ ZAMLANAN ÜLKELER

Ev fiyatlarının en az zamlandığı ülke yüzde 1 oranı ile Kıbrıs olurken ikinci sırada yüzde 4'lük zamla Finlandiya yer aldı. Diğer ülkelerde ise rakamlar şu şekilde:

  • Hollanda yüzde 19,
  • Almanya yüzde 12,
  • Bulgaristan yüzde 12,
  • İspanya yüzde 9,
  • Fransa yüzde 7
  • İtalya yüzde 5

KİRA

Kira artış oranlarına baktığımızda Türkiye genelinde yüzde 20 çıkarken Türkiye, yüzde 26.4'lük seviyesi ile Slovenya ve yüzde 24.5'lik seviyesi ile Estonya'dan sonra burada 3'üncü oldu.

BİR ÜLKEDE KİRA GERİLEDİ

Avusturya'dan gelen son verilere göre kira oranlarının yüzde 0.9 azalışla gerilediği bildirildi.  AB ortalaması ise yüzde 1.4 . Diğer ülkelerin kira değişimleri ise şu şekilde:

Polonya yüzde 13,9;

İrlanda yüzde 10,1;

Bulgaristan yüzde 6,3;

Belçika yüzde 2,9;

Almanya yüzde 1,6

Yunanistan yüzde 0,9.

GERÇEK VERİLERE GÖRE

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından sahibindencom verileri üzerinden yapılan son hesaplamaya göre Türkiye'de ortalama kiralık ev fiyatları senelik bazda yüzde 182 artış gösterdi.

KISKANIYOR OLABİLİRLER

Vatandaşlar, kira ve ev fiyatlarında yaşanan bu kadar yükselişin kıskandırabileceğini söyleyerek ironili bir yaklaşım gösterdi.

Yorumlar (3)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Kentsel dönüşüm projesi suya düşmüş durumda. Çünkü var olan katı bile verilmiyor. 2 kat daha fazla olmalı ve adamına ve bölgeye plansız şekilde olmamalı. Düzenlene gelmezse ne evlerin fiyatları düşer nede kiralar. Yüksek kat çıkma hakkı sadece adamına göre izin verilmemeli.
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Dolar kuru 30 haziran 2021 de 8.75. Yani herkes zararda. Yabancı yatırımcı bile. Çünkü ödediği doları bile geri alamaz hale gelmiş. Çünkü yüksek fiyatlardan alan yok. İnşaat maliyetler zaten anormal yüksek.
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
🤣🤣 kıskanıyorlar 🤣🤣