Konut Alımı Satımında 600 Ay Vadeli Konut Kredisi Sistemi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Konut Alımı Satımında 600 Ay Vadeli Konut Kredisi Sistemi

İngiltere'de konut alımında yeni model hayata geçiriliyor. Uzun vadeli kredi seçeneği ile düşük taksitlerle kişiler ev sahibi olacak. Peki Türkiye'de olur mu?

Emlak 2 Tem 2022 16:12 1
Konut Alımı Satımında 600 Ay Vadeli Konut Kredisi Sistemi

Ev almada yeni dönem: 'Türkiye'de de olabilir aslında'

İngiltere'den bir son dakika haberi geldi. Son dönemlerde tüm dünyada yaşanan konut krizi nedeniyle bir düzenlemeye gitmeyi planlayan İngiltere, aile boyu mortgage adını verdiği yeni sistem üzerinde çalışmalara başladı. Başlayan çalışmalar hakkında ilk bilgi de geldi. 

Söz konusu düzenleme hakkında bilgi veren İngiltere'de hükümet kaynakları, 50 yıllık ev ve konut kredilerinin gündemde olduğu, bankalar aracılığıyla devlet destekli şekilde verilecek kredilerle vatandaşların ev sahibi yapılacağına yer verildi. 

Konu ile ilgili bir açıklama yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson insanların ev sahibi olmaları için tüm yollara başvuru yapacaklarını söyleyerek, “İnsanların ev sahibi olmaları için her türlü yaratıcı yola başvurmalıyız” ifadelerini kullandı.

NASIL OLACAK?

Söz konusu yeni sistem hakkında bilgi veren kaynaklar, Aile Boyu Mortgage olarak adlandırdıkları yeni sistemde , kişinin 50 yıl vade ile kredi çekeceği ve çekecek kredinin, kişi öldükten sonra çocuklarına miras olarak kalacağını söyledi. 50 yıldan daha fazla vade seçeneklerinin de masada olduğu bildirilirken bu sistem üzerinde çalışmaların sona gelindiğine yer verildi.

DÜŞÜK TAKSİTLER

50 ya da daha fazla vade ile verilecek kredilerde taksit miktarlarının oldukça düşük tutulacağı ve kişilerin rahat şekilde taksit ödeyeceğine yer verildi.

TAHMİNİ ÖDEMELER

Örnek bir hesaplama yapalım. Diyelim ki şimdi 1 milyon liralık ev alacaksınız. Evin 750 bin lirasını kredi çekseniz 0.99 faizli hesaplama şu şekilde oluyor:

Kredi Türü: Konut Kredisi
Kredi Tutarı: 750.000,00 TL
Faiz Oranı: %0,99
Taksit Sayısı: 480 ay
Taksit Tutarı: 7.491,21 TL
Geri Ödenecek Toplam Tutar: 3.595.796,86 TL
Aylık Maliyet Oranı: %0,9900
Yıllık Maliyet Oranı: %12,5487

Faizlerin yüksek olması nedeniyle geri ödeme miktarı ve taksitler fazla oluyor. Faizin 0.69'a düşürülmesi durumunda taksit tutarı 5 binli rakamlara düşer.

TÜRKİYE'DE OLUR MU?

Finans7.com olarak röportaj yaptığımız iki isimden M.Ş. "Bence güzel bir sistem. Ayda kiraya vereceğimiz paraya en azından çocuklarımıza kalacak bir ev için taksit ödemesi yaparız." derken O.B. isimli kişi, "Faiz oranları çok yüksek. Uzun vadede ciddi bir faiz ödemesi var. Bunun için mutlaka faizlerin düşmesi gerekiyor. 0.50'nin altında faizde bu sistem güzel işler" dedi. 

Sizce bu sistem nasıl olur? Türkiye'de olur mu? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bence sistem güzel. Çoluk çocuk faydalansın bari