Kışın Domatesin Kilo Fiyatı 50 Lira Olacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kışın Domatesin Kilo Fiyatı 50 Lira Olacak

Yazın bile 10 liranın altına düşmeyen domates fiyatları hakkında son dakika açıklaması geldi. Kışın domatesin 50 lira olacağı açıklandı.

Tarım 24 Ağu 2022 15:25 1
Kışın Domatesin Kilo Fiyatı 50 Lira Olacak

Sera-Bir Başkanı Müslüm Yanmaz'dan domates fiyatları hakkında son dakika açıklaması geldi.

Sera Bir Başkanı Yanmaz, katıldığı Bloomberg Haber Televizyonu canlı yayınında dikkat çeken ifadeler kullandı. son dönemlerde maliyetlerin ciddi oranda arttığını söyleyen Yanmaz, Avrupa'da enerji sıkıntısı nedfeniyle üretimin sekteye uğradığını söyledi. Yanmaz, bu kış domatesin kilosunun 50 liraya çıkacağını söyledi.

Bloomberg HT ekranlarında yayımlanan Tarım-Analiz programına konuk olan Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (Sera-Bir) Başkanı Müslüm Yanmaz, burada tarım sektörü ile ilgili dikkat çeken, moral bozan açıklama yaptı. 

GEÇEN SENEYE GÖRE MALİYETLER 3 KAT ARTTI

Geçen seneye göre bu sene maliyetlerin 3 kat arttığını söyleyen Yanmaz, enerji maliyetlerinin yüzde 238, gübre fiyatlarının yüzde 250 arttığını , diğer kalemlerde de ciddi bir maliyet artışı olduğunu söyleyen Yanmaz, "Bizim bu yıl 50 TL’nin altında domates satmamamız gerekiyor. Bu kadar net ifade ediyorum. Aralık-Nisan arasında dünyada domates yok. Biz 30 yıldır bu işi yapıyoruz. Kış ayları geldiğinde domates fiyatları yüzünden herkes ayağa kalkacak. Domates fiyatı 50 TL olacak” diyerek beklenen durumu aktardı.

KÖMÜR FİYATI 4-5 KAT ARTTI

Enerji maliyetlerinin her geçen gün arttığını söyleyen Yanmaz, son 1 senede kömür fiyatlarının 5 kata  kadar arttığını söyledi ve “Enerji maliyetlerindeki aşırı yükseliş sadece Türkiye’nin meselesi değil, tüm dünyada enerji fiyatları ciddi oranda arttı. Avrupa’daki seralar yüksek enerji maliyeti ve doğalgaz kesintileri nedeniyle üretim yapamayacak duruma geldi. Bize şimdi Hollanda başta olmak üzere Avrupa’dan üreticiler geliyor ve bizimle sözleşmeli tarım yapmak istiyor. 2 ay öncesinden gelip, sözleşmeli üretim yaparak kilogramı 2 eurodan tüm sezonu kapatalım diyorlar. 2 euordan kapatalım demek bu domates 50-60 TL olacak demek. Özellikle Aralık-Nisan döneminde Avrupa’da ürün yok. Önceden Avrupa, Nisan-Aralık döneminde bizden domates alır, Mayıs’ta kendi ürünü çıktığı için bize kota uygulardı. Şimdi kota uygulayamayacak çünkü domates yok. Geçen yıl domatesin maliyeti ortalama 10 TL idi ama bu yıl 16-20 TL arası değişecek. Kömürle ısıtılan seralarda maliyet 20 TL’nin de üzerine çıkacak” dedi.

BUNDAN ÇOK KORKUYORUZ

Fiyatların düşmesi için ihracatın kısıtlaması meselesinde korktuklarını, ihracat odaklı üretim yaptıklarını söyleyen Yanmaz, "Biz çok korkuyoruz çünkü tamamen ihracat odaklı üretim yapıyoruz. Avrupa’ya, Rusya’ya ihracat yapıyoruz. Yetiştirdiğimiz ürünlerin yüzde 10-15’ini iç piyasaya veriyoruz. Yüzde 85-90’ını ihraç ediyoruz. İhracat kanalları kapatıldığı zaman ve içeride de ürün biriktiği an dekar başına 60-100 bin dolar yatırım yapan seracılar zarar edecek. O yüzden gerçekten korkuyoruz” ifadelerini kullandı.

MALİYET ÇOK YÜKSEK FİYAT DA YÜKSEK OLACAK

MAliyetlerin ciddi seviyede arttığını söyleyen Yanmaz, buna paralel olarak fiyatların da arttırılacağını söyledi ve"Bu yıl Avrupa’da üretim yok. Gübre fiyatı yüzde 250 artmış. Diğer maliyetler yüzde 230 artmış. Ürün yok ama herkes bu ürüne talep edecek. Ve bu taleple birlikte bizim ürünlerimizin fiyatı yükselecek. Biz bunu görüyoruz. Maliyet de yüksek, haliyle fiyat da yüksek olacak” dedi.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Allah milletimize yardım etsin inşallah